Annons
X
Annons
X

Barn får klara sig själva på nätet

Många vuxna kan inte barnens arenor på nätet, men det som förvånar mest är att det är så många som inte heller vill veta. Eller vill ta sig tid att förstå. Många föräldrar är för länge sedan omkörda, skriver föreläsaren Christina Stielli och Sara Holm Stålhand, barnombud i Västerås.

Många vuxna har någon gång skrikit att maten är klar och fått ett ”kommer snart” till svar. En halvtimme senare har ungen fortfarande inte kommit utan sitter kvar vid datorn. En del föräldrar blir så arga att de drar ur kontakten till bredbandet.

På föreläsningar och i föräldragrupper hör vi ofta från föräldrar att barn får ge sig ut på nätet själva. Föräldrarna är sällan insatta i vilka arenor barnet rör sig på och en del anser att internet mest är en lek.

Men det är ett ofrånkomligt svek när den lilla 8-åringen blir medlem på Stallet och föräldrarna lägger sig i vägrenen. Gullig sajt det där, sitt inte för länge. Det är nu 8-åringen börjar sin omkörning och det går blixtsnabbt. Med god hjälp från skolkompisar och medier vandrar 8-åringen vidare och plötsligt laddar hon upp bilder på Bilddagboken och reggar en profil på Facebook och blir osams med kompisar på msn.

Annons
X

Vårt svek består i att vi låtit dem utforska nätet själva och därmed också tvingat dem att skapa egna regler, egna förhållningssätt och egna strategier för det de möter där. Oavsett om det är mobbning, trakasserier eller fyllebilder. De har själva fått lov att på en millisekund fatta beslut om att lägga ut en prekär men i stunden väldigt rolig bild på Facebook och därmed, om det vill sig illa, dras i evigheters evigheter med densamma. De har på egen hand fått förhålla sig till grupperingar och trakasserier. Vi tar inte ansvar genom att endast ställa fram en äggklocka som ringer efter att man fått sitta vid datorn i 1 timme.

Det är varje förälders skyldighet och ansvar att vara insatt i vilka arenor barnet rör sig på, hur det ser ut och vad som händer där, utan att spionera. Men vi möter alltför många vuxna som säger att de inte har tid att förstå. Eller lust.

Internet är det verkliga livet. Det är hög tid att vi förstår att internet inte är någonting som kommer att läggas ned den 1 januari 2012 och att det är vår skyldighet att förstå och respektera att en 15-årig kille vill spela WOW klockan 18.26 en torsdagkväll.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi måste tala om hur lätt världen kan falla samman med en ogenomtänkt kommentar på nätet. När barn och unga begår brott genom att kränka och trakassera varandra på nätet är det vi vuxna som bär ansvaret. Och vi sviker genom att inte orka eller vilja lära oss. Och när den söta 8-åringen som började på Stallet med begränsad datortid sedan skriver en förflugen kommentar på nätet när hon är 15 år och plötsligt döms för olaga hot, då är det hon som får betala för de vuxnas svek.

  Sociala medier och internet är samtidigt en räddning för barn som känner sig ensamma, som inte har kompisar man trivs med i sin närhet, en räddning för ett barn med sorg över en skilsmässa eftersom det finns andra barn som känner likadant, en livlina för en unge som inte har en mamma eller en pappa som lyssnar eller har tid.

  Det är hög tid för vuxenvärlden att sluta gorma om hur hemskt det är på internet innan var och en är fullt insatt i vad ens egna barn gör där. Det är hög tid att vi slutar dela upp verkligheten i två delar. För barnen är det bara ett enda liv.

  CHRISTINA STIELLI

  författare och föreläsare

  SARA HOLM STÅLHAND

  barnombud i Västerås

  Båda är flitigt anlitade föreläsare i föräldragrupper och föreläser om vad barnen gör på nätet och i de så kallade sociala medier som finns samt även om hot, mobbning och trakasserier som förekommer i samma forum.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X