Annons

Barn en dyr affär

Att få barn öppnar dörren till en helt ny konsumtion. Parallellen till sporter som golf och skidåkning är stor. Utbudet av prylar är gigantiskt, det finns egentligen ingen gräns för kostnaderna och det är lätt att bli supermaterialist.

Under strecket
Publicerad

Givetvis finns det en alternativ väg att gå. Andrahandsmarknaden för bebisar är i dag stor, framför allt i storstäderna. Den som köper de luxe utrustning, kläder från Kenzo och lakan från Lexington, landar lätt på 40 000 kronor, enligt tidningen Gravid. Den prismedvetne, som väljer bäddkit från Ikea och kläder från H&M, får betala omkring 12 000. Motsvarande belopp för den som köper allt begagnat blir drygt 5 000 kronor. Få föräldrar är extremer åt vare sig det ena eller andra hållet. I själva verket väljer de flesta en en kombination av nytt, ärvt, begagnat och hemmagjort.

- Vi försöker hålla nere köphysterin, eftersom vi vet att de här kassakossorna till förstagångsföräldrar handlar mycket och är lättpåverkade. Därför försöker vi säga att små barn behöver inte så mycket, säger Carina Olofsdotter, barnmorska på Ekens Barnmorskemottagning i Stockholm.

Annons
Annons
Annons