”Barn börjar träna alldeles för tidigt”

lekfullt Här är lite tröst till föräldrar som oroar sig över att barnen inte vill idrotta: Normal lek och promenader till skolan räcker för att de ska hålla formen. Men i dag börjar många barn i organiserad träning redan vid fem års ålder. - Det är klart som korvspad att många tröttnar vid tolv, säger idrottsforskaren Hansi Hinic.

Under strecket
Publicerad
Inte sällan är barn- och ungdomsträning kopierad vuxenträning som inte tar hänsyn till att barns kroppar svarar annorlunda på till exempel 
konditions- och mjölksyraträning. För en del barn passar skridskoåkning i egen takt med mamma eller pappa bättre än att idrotta i organiserad form.

Inte sällan är barn- och ungdomsträning kopierad vuxenträning som inte tar hänsyn till att barns kroppar svarar annorlunda på till exempel konditions- och mjölksyraträning. För en del barn passar skridskoåkning i egen takt med mamma eller pappa bättre än att idrotta i organiserad form.

Annons

Barn börjar träna alldeles för tidigt inom många idrottsgrenar i dag, anser Hansi Hinic, forskare vid Centrum för idrotts- och hälsoforskning vid Högskolan i Halmstad.

– Om ungarna börjar träna fotboll när de är fem år så har de spelat fotboll i sju år när de är 12. Det är klart som korvspad att många tröttnar, säger Hansi Hinic.
Han anser att många barn i förskole- och lågstadieåldern skulle må mycket bättre av att bara vara ute och leka.
Örjan Ekblom, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet och lektor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, är kritisk till att barn- och ungdomsträningen många gånger är kopierad vuxenträning som inte tar hänsyn till att barns kroppar svarar annorlunda på träning.

Annons
Annons
Annons