Annons

”Barn är inte en mänsklig rättighet”

FÖR OCH EMOT. Är det egoistiskt att skaffa barn på egen hand? Eller är det bara omodernt att det ännu inte är lagligt i ett samhälle som ska föreställa fritt? Här nedan finns båda ståndpunkterna. Tidigare har vi publicerat personliga berättelser från människor som vuxit upp utan en far.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Läsarnas brev här nedan omvandlade till ett så kallat ordmoln. De vanligaste orden blir störst. Klicka framåt för att snabbspola artikelserien i ett bildspel. Ill: wordle.net

Bild 1 av 10

5/4: Jessica fick sonen Theo med hjälp av donatorinsemination. – När man pratar rent principiellt om det här sättet att skaffa barn, har många åsikter. Men när jag själv berättade att jag var gravid blev alla bara så glada för min skull.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 10

6/4 listade vi fem olika skäl till att kvinnor skaffar barn på egen hand med hjälp av spermadonation. Den biologiska klockan är ett. Ill. Lotta Sjöberg

Bild 3 av 10

7/4. Maria Hasselblad fick dottern Linnea med hjälp av donerad sperma. Senare fick hon ytterligare en dotter, Agnes, med sin sambo Dan.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL Bild 4 av 10

11/4. – Visst kan det vara bra med två vuxna till hands, men det är kvaliteten i relationerna som räknas, säger Ylva som fått Edgar, 5, och Herbert, 2, genom donatorinsemination. Ylva är lesbisk och ensamstående.

Foto: KARIN GRIP Bild 5 av 10

12/4. – När jag ser mig i spegeln, påminns jag om mitt okända italienska ursprung. Jag har aldrig träffat min biologiska pappa, men jag har sett ett ungdomsfoto av honom och vi är extremt lika, säger Patrick Lindfors.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 6 av 10

13/4. I USA har barn som kommit till genom donation hittat halvsyskon med hjälp av internet. Ryan Kramer tillsammans med tre av sina donatorsyskon. På nätet har han hittatt ytterligare tre.

Foto: PRIVAT Bild 7 av 10

14/4. På Karolinska sjukhuset i Huddinge kan män donera sperma som förvaras i frystankar. I en intervju berättade ”Juan” om varför han ställer upp som donator.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 8 av 10

18/4: Marie-Helena vet ingenting om dottern Ylvas biologiska pappa, det var en anonym donator. Men när det blir dags för syskon kommer hon be om en donator med samma drag.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 9 av 10

19/4. Numera kan kvinnor frysa sina egna ägg för att bli gravid vid ett senare tillfälle. Nyligen började den nya tekniken användas i Göteborg. Ill: David Nyman

Foto: JESSICA GOW Bild 10 av 10

Barn är inte en mänsklig rättighet. Det är en unik gåva som inte är alla förunnad bara för att man vill.

Min man och jag har haft många och långa samtal kring barn och den till synes naiva inställning många vuxna människor verkar ha till barn och föräldrarollen. Hur många tänker igenom det hela fullt ut innan man beslutar sig för att skaffa barn? Vilken uppgift och vilket ansvar måste man vara villig att ta på sig som förälder under minst en 20-årsperiod? Är jag villig att göra det inte bara nu för att jag är kär eller känner en rädsla att inte ”hinna med” att missa något när den biologiska klockan tickar? Är jag villig att justera mitt liv så att det passar ett barn och dess behov? Eller förväntar jag mig att ”samhället”, det vill säga någon annan, ska ta det ansvaret åt mig när jag i vardagen inte hinner leva som jag var van innan jag fick mitt barn oavsett om det gäller på naturlig väg, donation eller adoption?

Annons
Annons
Annons