X
Annons
X
Kommentar

Johan Lindberg: Arkivutmaningen – hitta en spännande artikel

Förbudet mot "fula dansen" Charleston, tyska lovord om svenska bilar på 1920-talet och kritik mot Slussens utformning 1935. En titt i SvD-arkivet ger en hel del oväntade upptäckter och insyn i hur samhället utvecklats genom åren.

Läs mer om Fynd ur tidningsarkivet

Att läsa SvD:s tidningar kronologiskt, från 1884, ger en spegling av samhällets förändring. Veckans läsartävling går ut på att mejla in exempel som på något sätt överraskar, roar eller förskräcker. Artiklarna kan handla om historiska personer som Ronald Reagan eller Astrid Lindgren, om datorns tidiga år, en maträtts genomslag eller något helt annat. Mejla gärna era exempel till johan.lindberg@svd.se senast på fredag 23 december kl 12. De tre vinnarna omnämns i SvD nästa söndag och får varsitt presentkort på 200 kronor från Bokus.

Några läsare har redan mejlat in spännande artiklar.

Militärparad i Moskva 1986. Sveriges förhållande till Sovjet och Ryssland har ständigt varit ett diskussionsämne. SvD rapporterade 1926 om en svensk skolpojke som var nära att få stryk av kompisarna efter att ha applåderat den ryska flaggan.

Bild 1 av 6

Ryske ledaren Vladimir Lenin.

Foto: AP Bild 2 av 6

SvD den 18 november 1926.

Bild 3 av 6
Bild 4 av 6

Förstasidan i SvD dagen då Slussen ska invigas.

Bild 5 av 6

SvD:s förstasida 23 juni 1923 – dagen då Stadshuset invigdes.

Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X