X
Annons
X

Barents Körcentrum får EU-pengar

- Jag är så lycklig över pengarna! Mitt i en flygelflytt når SvD Erik Westberg, eldsjäl bakom Barents Körcentrum som nyligen beviljades 3,1 miljoner kronor ur EU:s strukturfondsdelegation.

Han är biträdande professor vid Musikhögskolan i Piteå och känd som ledare för jordenruntturnerande Erik Westberg Vokalensemble, som vid millennieskiftet sjöng in det nya årtusendet på Tonga inför tv-kamerorna. Piteå musikhögskola blir bas för Barents Körcentrum, som invigs den 3 oktober med Föreningen Sveriges körledares konvent. Stöttepelare är redan Stiftelsen Framtidens kultur, Piteå kommun, länsstyrelsen, Nordisk kulturfond med flera. EU-pengarna innebär en fördubbling av budgeten till 6,2 miljoner kronor för den treåriga projektperioden.

Hjärtpunkt är Barents kammarkör som redan har haft provsjungningar i S:t Petersburg, Uleåborg, Umeå och Piteå. De 24 projektanställda sångarna kommer från Sverige, Finland, Norge och Ryssland. - Det är en spännande dynamik i att skapa en ensemble med olika kulturer, vokalfärg och vana vid olika slags dirigenter. Det är lite läskigt men fruktansvärt roligt, säger Erik Westberg som hoppas att sångarna även ska sprida sina nya erfarenheter vidare i sina hemländer.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X