Väst-östliga divanorkesternBarenboim gör Don Quijote till musikaliskt äventyr

 Väst-östliga divanorkestern är en orkester för fred och samförstånd under ledning av Daniel Barenboim.
Väst-östliga divanorkestern är en orkester för fred och samförstånd under ledning av Daniel Barenboim. Foto: Jan-Olav Wedin

Starten med Mozart var trög när Väst-östliga divanorkestern gästade Konserthuset. Men Daniel Barenboim vände blad och bjöd på upptåg med riddaren av den sorgliga skepnaden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Musik kan inte brukas, bara missbrukas. Ungefär så föll orden när dirigenten Daniel Barenboim stod i centrum för ett litet symposium i Konserthuset mitt på fredagen, arrangerat av Judisk kultur i Sverige. Samtidigt är ju själva engagemanget i Väst-östliga divanorkestern – symfoniorkestern med musiker från Israel och arabländerna – ett sätt att bruka det musikaliska lyssnandet för att visa att också folk i fejd med varandra kan lyssna till varann. Samarbeta, när målet sätts högre än makt.

Men faktum är att en vresig tanke smög sig på när orkestern sedan på kvällen gjorde Mozarts ”Jupitersymfoni”. Ett fullsatt konserthus, vilket inte händer alltför ofta, fast ett framförande som utelämnade det mesta som kan kallas interpretation. Just där, just då, tycktes det vara politiska skäl till att vi alla satt där. Politik är det inget större fel på, men precis som Divan-författaren Goethes bonmot lyder: ”Man märker avsikten och blir bedrövad.”

Annons
Annons
Annons