Annons

Bard spår mörk framtid: Hipsters lär bygga bomber

Jan Söderqvist och Alexander Bard är aktuella med sin femte bok och menar att deras texter har bidragit till samhällsutvecklingen. “Vi har gett samhället en sann spegel. En grötig, jobbig spegel. Men ett sätt att se sig själv, reflektera sig och möjligen välja ett mer produktivt sätt att fortsätta leva”, säger Jan Söderqvist.
Jan Söderqvist och Alexander Bard är aktuella med sin femte bok och menar att deras texter har bidragit till samhällsutvecklingen. “Vi har gett samhället en sann spegel. En grötig, jobbig spegel. Men ett sätt att se sig själv, reflektera sig och möjligen välja ett mer produktivt sätt att fortsätta leva”, säger Jan Söderqvist. Foto: Malin Hoelstad

Mänskligheten förslappas och nätet berövar våra liv på mening. I stället får vi 3D-printade vapen och fler terrorsekter. Så ser de kommande 50 åren ut enligt författar- och filosofduon Alexander Bard och Jan Söderqvist, som är aktuella med en ny bok.

Under strecket
Publicerad
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Jan Söderqvist och Alexander Bard kom i samspråk med Mikael Eriksson, polis i trygghetsgruppen på Södermalm, i samband med fotograferingen vid SvD:s intervju.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

Musiker, samhällsdebattör, moderåd. Producent, politisk aktivist, jurymedlem i underhållnings-tv. Alexander Bard har många gånger stått i händelsernas centrum – och ofta av helt andra skäl än för sitt skrivande. I dag är det dock just filosofen och författaren Bard som välkomnar oss till förlaget Volantes konferensrum i Gamla stan, i sällskap av den ständige samarbetspartnern, kulturkritikern och SvD-skribenten Jan Söderqvist.

I sin senaste bok, den femte i ordningen, har de gjort sitt yttersta för att på 440 sidor, med hjälp av Hegel, Nietzsche och Freuds teorier (“och Lacan, Jung och Julia Kristeva!” lägger Alexander Bard snabbt till), redogöra för några av samtidens stora frågor. Vad får unga män att lämna en trygg tillvaro och gå med i IS, vad ligger bakom det moderna samhällets identitetspolitiska strömningar och vad gör internet med vår vilja att leva?

Annons
Annons
Annons