Annons
X
Annons
X

Barclays vd avgår efter skandal

Den brittiska bankjätten Barclays vd Bob Diamond slutar med omedelbar verkan till följd av den skandal som gäller manipulation av interbankräntan Libor.

Beskedet att den skandaldrabbade bankens vd avgår välkomnades genast av politiska ledare i landet.

– Jag tror att det är rätt beslut för Barclays, och jag tror att det är rätt beslut för landet, sade den brittiska finansministern George Osborne till BBC Radio, skriver TT.

”Liborgate”, som skandalen döpts till, handlar om manipulering av interbankräntor och är en av de största som drabbat den brittiska bankvärlden med över ett dussintal banker inblandade. Förra veckan meddelades att Barclays får böta 453 miljoner dollar, motsvarande runt 3,1 miljarder kronor, till myndigheter i Storbritannien och USA. Barclays var därmed den första banken att nå en förlikning i utredningen om räntemanipulationen, som bland andra också omfattar Citigroup, UBS och RBS.

Annons
X

Ända sedan manipulationen av räntan avslöjades har det ställts krav på att ledningen i företaget skulle ta ansvar för skandalen. I går meddelades att
styrelseordföranden Marcus Agius avgår, något som av bedömare tolkades som att vd:n Bob Diamond ändå skulle sitta kvar.

– Politiker kommer att se detta som att han (Marcus Agius) tar en kula för Bob Diamond. De insåg att de behövde göra något och Agius var styrelseordförande under tidsperioden de bötfälldes för, men kommer detta att vara tillräckligt?, sade Christopher Wheeler, analytiker på Mediobanca, till Bloomberg News efter beskedet om ordförandens avång.

Så i dag, via ett pressemeddelande, kom beskedet att även Bob Diamond lämnar sin post. Bob Diamond började sin karriär på banken redan 1996 och var chef för bankens Londonbaserade säkerhetsenhet under perioden då räntemanipulationen genomfördes under 2008. Fram till sin avgång var han den anglosaxiska bankvärldens näst bäst betalda vd, efter JP Morgans Jamie Dimon. Förra året fick Bob Diamond 20,1 miljoner dollar i ersättning,
läs mer här.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  - Min drivkraft har alltid varit att göra det som jag trott varit det bästa för Barclays. Inget beslut under hela min tid i banken har varit svårare än det jag fattar nu, att avgå som vd. Det yttre trycket på Barclays har nått en nivå som riskerar att skada företaget - jag kan inte låta det hända, säger Bob Diamond i pressmeddelandet.

  Avgående styrelseordförande Marcus Agius kommer att leda jakten på en ny vd, enligt Barclays. Utöver avgångar och rekordböter har ”Liborgate” också drabbat bankens börsvärde hårt - sedan den 27 juni, då boten aviserades, har Barclays-aktien tappat 17 procent. Enligt bedömare kommer Bob Diamonds avgång leda till ett fortsatt ras för aktien.

  London TT-Reuters-SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X