Annons
Recension

Barbro Hörberg : med ögon känsliga för gröntBarbro Hörberg visade hur man kan vara kvinna

Alexandra Sundqvist är kulturjournalist och har skrivit om musik, litteratur, serier och film i dagspress och magasin. ”Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt” är hennes författardebut.
Alexandra Sundqvist är kulturjournalist och har skrivit om musik, litteratur, serier och film i dagspress och magasin. ”Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt” är hennes författardebut. Foto: Sara Moritz

Artisten och låtskrivaren Barbro Hörberg var banbrytande genom att vara kvinnlig låtskrivare och tonsättare när musikvärlden totalt dominerades av män. Nu skildras hennes liv i en ny biografi av Alexandra Sundqvist.

Publicerad

Redan som liten ville Barbro Hörberg bort. Från jantelagen, från Sverige. Från den borgerliga familjen. Hon åkte till Frankrike, arbetade som au pair. Snart satsade hon på musiken. Började teaterskola i Sverige men tröttnade på sexismen inom teatern, där gubbsjuka män hade makten att göra som de behagade med de unga skådespelerskorna. Hon började skriva låtar om hur det är att vara kvinna – på djupet. Som tur var råkade halva befolkningen tillhöra den här gruppen vars erfarenheter inte speglades i musiken, och Barbro Hörberg fann snart sina lyssnare.

Till slut blev hon även folkkär, inte minst genom sina föreställningar för barn, och för radioprogrammen dit folk fick ringa in och valde att berätta sina djupaste hemligheter. Barbro lyssnade, utan att döma. Hon visste att livet kunde vara hårt. Ensamt. Att det inte alltid blev som man tänkt sig. Och det var okej.

Annons
Annons
Annons