Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Gunilla von Hall: Barbariets boningar klädda i guld

Så har ännu ett lyxdrypande diktators- palats öppnats för världen. Denna gång med toaletter på äkta guldfot, falska romerska ruiner och monumentala sammetssoffor. Ägaren som inte lär komma tillbaka heter Viktor Janukovytj och landet är Ukraina.

Men det hade lika gärna kunnat vara någon annan diktatorsboning i Irak, Tunisien, Libyen, Nordkorea eller Syrien. De tycks alla ha samma utpräglade smak för bling-bling, kitsch och prålande prunk. Man skulle nästan kunna tala om en utstuderat stillös diktatorssmak.

Den störtade presidenten Janukovytjs ståtliga egendom Mezhyhirya utanför Kiev hör inte till de värsta. Visserligen finns här marmorstatyer, golfklubbor i guld, konstgjorda sjöar och bidéer på skinande guldfot. Och visst, bara träpanelen på palatsets trappor lär ha kostat motsvarande 1,3 miljoner kronor. Men det är rena sommarstugan jämfört med Saddam Husseins svindlande lyxiga palats i Irak, beklädda med marmor och proppfulla med grälla guldmöbler under blixtrande kristallkronor. En blandning mellan Versailles och Las Vegas som värst. Eller den störtade Muammar Gaddafis palats Bab al-Aziziya. En praktboning pepprad med prålig lyx och makabra möbler som sjöjungfrusoffor och elefantstolar av påfågelfjädrar.

Annons
X

Gaddafi skulle, med sin inredningssmak och sina guldpistoler, hamna högt på bling-bling-skalan. Möjligen i tuff konkurrens med Centralafrikanska republikens diktator och självutnämnde kej- sare Jean-Bédel Bokassa i sin jättelika örntron. En annan utmanare i tyrannernas lyxliga är annars Tunisiens president Zine El Abidine Ben Ali. Hans palats med ändlösa rader av marmorsalar och väggar klädda från golv till tak med oljemålningar, är rejält påkostat. Den störtade presidenten Mobutu Sese Seko i forna Zaire ligger också väl till, med sitt djungelpalats omgivet av guldstaket och med en flygplats stor nog att landa en Concorde.

**Fast priset tas nog **av paret Ceauçescus sanslösa palats på toppen av en kulle i Bukarest, som jag besökte några år efter att diktatorn hade störtats. Elva våningar av yppersta lyx, tusen rum fyllda med marmor och bronsstatyer, tolv ton handgjorda mattor och 2 800 äkta kristallkronor. En vit elefant med guldkanter – långt ovanför stadens gator fyllda med sopor, hemlösa tiggare och hungriga råttor.

Alla dessa diktatorspalats har en sak gemensamt: Det är ingen ände på kitcheriet och grann- låten. De utstrålar despotism och korruption så det skriker om det. Palatsen är barbariska uppvisningar i makt och pengar med syfte att blända folket, så att det inte råder något tvivel om vem som bestämmer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad väntar härnäst, efter Janukovytjs slotts- liknande residens med guldtoaletter? Kanhända Assads diamantdekorerade himmelssäng eller Putins marmorbadrum med kristallkronor. Vi lär få veta när deras fästningar faller.

  Gunilla von Hall

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X