Annons
X
Annons
X

Barbados bästa bortom barerna

Barbados har ett oändligt antal stränder, alla med sin unika karaktär. För att hitta till de bästa bör man ha koll på ön. Det har Frida Björsell och hennes sambo Dean Chaderton som är född på ön. Här ger de sina bästa tips.

[object Object]
Promenera ner till Sandy Beach tidigt på morgonen. Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL

KLICKA PÅ BILDSPELET FÖR ATT SE MER BILDER FRÅN BARBADOS

Precis som i resten av Karibiens övärld kan man välja mellan de många båtturer med guide kring Barbados som utlovar såväl snorkling som professionell ekodykning – men det finns ingenting som går upp mot upplevelsen att få simma helt ensam med havssköldpaddor.

På Barbados södra sida, där man bor enkelt och bra på små hotell, ligger den lilla stranden Sandy Beach. Promenera hit tidigt på morgonen och slå dig ner i den varma sanden under en palm.

LÄS MER:
Barbados – en doft av semester

Annons
X

Låt blicken vila vid Atlantens horisont – och det lär inte dröja länge förrän den azurblå vattenytan bryts. Då är det bara att kasta sig ut och hoppas att vattengudarna är på din sida, liksom en sköldpadda. Att möta blicken från ett av dessa mäktiga urtidsdjur är magiskt.

Vid lunchtid kommer de lokala fiskarna in med sin fångst. Passa på att köpa pinfärsk flygfisk som man tillreder i största enkelhet över en allmän grill. Fråga om du får köpa brödfrukter av någon öbo med trädgården full. Konstigt nog serverar få restauranger brödfrukt, som växer på träd men liknar vår potatis. Grillad flygfisk med citron och brödfrukt, och så färsk mango och rum punsch till dessert – det är äkta inhemsk njutning.

Den som vill flyga beger sig till Silver Sands Beach där några av världens bästa kitesurfare håller till. Med hjälp av en kort bräda och ett fallskärmsliknande segel tycks proffsen sväva fram över vågorna. Att titta på kan vara häftigt nog, själen lyfter en aning.

På Barbados kust mot nordost finns öns mest dramatiska landskap med korallformationer som sträcker sig upp ur havet. Längs Bathshebas strandkant har det bildats små bassänger som blir till jacuzzis när havsströmmarna tar sig in mot land. Tycker man bara att det är okej att dela utrymme med små färgglada fiskar är det bara att sätta sig ner på de vattenslipade stenarna och njuta av kraften från vattnet.

När man lämnat bassängen och solen fått torka kroppen finns kokosnötter till försäljning vid vägkanten. Ett välriktat hugg från macheten och det goda svalkande vattnet går att komma åt.

Kokosvattnet gör magiskt nog plats för all makaronipudding och ”chicken jerk” som väntar vid kvällens frossa. Det bästa av det sistnämnda serveras vid den exklusiva resorten Sandy Lane Beach. Vid lunchtid kör nämligen Sandra dit sin Food van och serverar hotellarbetarna lunchlådor från bakluckan. Det är lätt att bli lyrisk över Sandras hemlagade rätter – men vågar man inte köpa mat från en baklucka finns alltid Brown Sugar Restaurant som serverar traditionell barbadisk lunchbuffé under mer ordnade former.

Det tropiska klimatet gör ön till ett paradis för ornitologer och blomsterälskare.

Under regnperioden finns stor chans att studera häckande pelikaner och blå hägrar vid Chancery Lane Swamp. Blomsterälskaren kan njuta av exotiska vattenväxter som blå lotus och inåt land finns fikonträd vars rötter slingrar sig både under och ovan jord. I den botaniska trädgården Andromeda surrar skimrande små kolibrier runt bland orkidéer och hibiskus. Här inåt land får man inte heller missa chansen att se vilda apor. De grönskimrande markattorna är nyfikna och oftast inte vildare än att de gärna showar för publik.

Är det lite mulet någon dag passar det perfekt att åka till keramikverkstaden i St. Thomas. Här finns allt som går att tillverka i materialet och det är häftigt att se hur skickliga hantverkarna är. De turkosblå skålarna är perfekta att äta yoghurt ur hemma i Sverige och är öns bästa souvenirer.

Lämna inte Barbados utan att ha dansat till tonerna av reggae, calypso och r&b. På The Boatyard, i utkanten av huvudstaden Bridgetown, hörs en blandning av alla tre musikstilarna. Under bar himmel minglar man bland färgstarka barer och dansar framför liveband.

Tempot är högt, men stämningen slapp och när benen ger vika väntar hängmattor mellan palmerna och stjärnhimlen ovanför som blickfång – om man inte hellre tar ett ljummet dopp i den tropiska natten, i skenet av kulörta lyktor.

Dagen efter smörjer man in sig med färsk Aloe Vera och vilar i skuggan på Accra Beach. Se till att ha några gröna kokosnötter med sugrör vid din sida. Men lämna inte kvar det lilla plaströret i sanden när du åker hem – sugrören skadar havssköldpaddorna som det tagit många år att rädda från utrotning.

LÄS MER:
Karibien för nybörjare

LÄS MER:
Västindiens bäst bevarade hemlighet

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåret quiz.svd.se TEST 2 | På spåret quiz.svd.se TEST 3 | På spåret quiz.svd.se TEST 4 | På spåret quiz.svd.se TEST 5 | På spåret quiz.svd.se TEST 6 | På spåret quiz.svd.se

Frida Björsell

Annons
Annons
X

Promenera ner till Sandy Beach tidigt på morgonen.

Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL Bild 1 av 7

Insatser för att rädda havssköldpaddor har gett resultat. Och har du tur kan du simma ner och möta en öga mot öga.

Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL Bild 2 av 7

Barbados markattor skimrar i grönt.

Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL Bild 3 av 7

Bathsheba är ett känt tillhåll för surfare som inte räds undervattensströmmar. Här hålls ofta internationella mästerskap.

Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL Bild 4 av 7

Dean Chaderton stretchar efter en lång simtur längs Sandy Beach, stranden där en hel familj med havssköldpaddor håller till.

Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL Bild 5 av 7

Barbados har ett rikt fågelliv.

Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL Bild 6 av 7

Precis som i resten av Karibiens övärld finns det mängder med båtutflykter att välja på.

Foto: CHRIST WELCH/FRIDA BJÖRSELL Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X