Annons
X
Annons
X

Barack Obama på plats i Bella Center

Barack Obama är nu på plats i Bella Center. Han ska snart träffa Kinas premiärminister Wen Jiabao. Det blir ett extremt viktigt möte. USA och Kina står för nära hälften – 40 procent – av världens utsläpp och förhandlingarna har strandat.

Läs fler artiklar om klimathotet

United Nations Climate Change Conference - Copenhagen http://en.cop15.dk/

Läget annars just nu är som följer:

Det jobbas med ett utkast från det i all hast sammankallade toppmötet i natt – där Fredrik Reinfeldt och EU var drivande - där 26 länder deltog med stats- och regeringschefer tillsammans med USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Dock deltog inte Kinas premiärminister. Det som finns där just nu är en skrivning om att inte låta jordens medeltemperatur öka mer än 2 grader samt utfästelser om 100 miljarder dollar till u-länder år 2020. Men dessa utfästelser saknar ”kropp” och det är inte klart på långa vägar hur de ska uppnås. Inget sägs om utsläppsminskningar.

Samtidigt i natt brakade förhandlingarna om de två dokument som miljöministrar och tjänstemän mödosamt försökt få fram under lång tid.

Annons
X

– Kina och några oljestater blockerade det i natt, säger Andreas Carlgrens pressekreterare Lennart Bodén till svd.se.

Hela världens klimatansvar vilar nu tungt på stats- och regeringscheferna i Bella center samtidigt som timmarna rullar iväg. Just nu är det mycket oklart om de kommer att nå framgång. Mycket händer på president Barack Obama och Kinas premiärminister Wen Jaobao.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Läs fler artiklar om konferensen

Klimatmötet 7-18 december:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2
  Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X