Bara Vatikanstaten är mindre till ytan Så här blir även du en monegask Anja flyttar hemifrån

Under strecket
Publicerad
Annons

Furstendömet är beläget vid franska medelhavskusten.
Statsöverhuvud: Furst Rainier (bilden).
Uppdelat i fyra distrikt: Huvudstaden Monaco, La Condamine, Monte Carlo och Fontvieille.
Yta: 1,95 kvadratkilometer (världens, näst Vatikanstaten, till ytan minsta självständiga stat).
Invånare: 31 500 (år 2000). Nära hälften är fransmän, en knapp femtedel italienare, en knapp femtedel infödda monegasker och resten från andra länder.

Skatten i Monaco är noll kronor. Däremot är prisnivån mycket hög.
För att ansöka om uppehållstillstånd måste man först ha hyreskontrakt klart i Monaco.
Behandlingen av ärendet tar cirka sex veckor.
Den som ansöker får inte ha varit straffad i Sverige.
Man ska också lämna referenser och gärna ha rekommendationer från andra.
Först ges ett ettårigt uppehållstillstånd. Efter ett år görs en prövning igen. Har man skött sig utan anmärkning ges ett tvåårigt uppehållstillstånd. När den tiden gått får man ett treårigt tillstånd och sedan ges uppehållstillstånd för fem år i
taget.
Kända idrottsmän har tillgång till idrotts- och träningsanläggningar gratis. De får också - som Kajsa Bergqvist och Christian Olsson - ett personligt välkomnade av Prins Albert, medlem av internationella olympiska kommittén.
Myndigheterna är måna om att de som har uppehållstillstånd verkligen också har sitt boende i Monaco, även om många av dem ofta är på resande fot. Kontroller kan därför göras av de boende el- och vattenåtgång.
De svenskar som valt att mantalskriva sig i det lilla furstendömet får under ett år inte vistas i Sverige mer än två månader i sträck och inte mer än sex månader totalt. svd
i Monaco
Hon räknar med att ansökan ska beviljas inom ett par veckor, sedan flyttar hon. Lägenhet är redan ordnad. Det blir 21-åringens första riktigt egna bostad, tidigare har hon delat en lya med storasyster Frida i Umeå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons