Annons

Bara vackra ord om it

Regeringen brukar berömma sig av att den statliga förvaltningen moderniseras och ligger i framkant när det gäller it. Men vad finns bakom högtidstalen? Regeringen lovar runt och håller tunt, hävdar Stockholms Handelskammares vd Peter Egardt och auktoriserade revisorn Birgit Flening och ger exempel på onödigt it-krångel.

Under strecket
Publicerad

Högtidstalen har varit många från regeringens sida om hur den ligger i framkant när det gäller användning av modern teknik i statsförvaltningen.
Finansministern och näringsministern har till och med skrivit brev till småföretagarna runt om i vårt land, i vilket de har hyllat sina egna insatser på området. I brevet talar de om hur förvaltningen har blivit både snabbare och effektivare och om hur företagandet underlättas med informationsteknikens hjälp.
Och från den 1 juli i år finns det till och med en lag som föreskriver att medborgarna ska kunna kommunicera med alla myndigheter även med hjälp av fax och e-post.
Verkligheten bakom högtidstalen är emellertid en annan än den talen försöker ge sken av.

Det är möjligt att företagen inom kort kommer att kunna kommunicera med myndigheterna med hjälp av fax eller e-post, men vad är det för nytta med det om myndigheterna inte kan hantera den information de får med hjälp av den moderna tekniken?
Alla företagare är skyldiga att skicka in sina årsredovisningar till Patent- och Registreringsverket (PRV). PRV uppger att myndigheten får in cirka 285 000 årsredovisningar varje år. Årsredovisningarna ska vara undertecknade av företagets styrelse och av dess revisorer.

Annons
Annons
Annons