Annons
X
Annons
X

Bara två partiledare nobbar Prideparaden

Bara KD-ledaren Göran Hägglund och SD:s Jimmie Åkesson säger nej till Prideparaden bland riksdagens partiledare. Stefan Löfven (S) debuterar i lördagens manifestation, och Fredrik Reinfeldt (M) håller också öppet för att gå med. Samtidigt deltar rekordmånga statsråd, däribland samtliga FP-ministrar.

[object Object]
Göran Hägglund (KD) och Jimmie Åkesson (SD) deltar inte i lördagens Prideparad. Foto: TT

**På lördag kulminerar **Stockholms Pridefestival med den årliga paraden genom Stockholms gator, som lockar tiotusentals deltagare och runt en halv miljon åskådare.

Bara två partiledare svarar nej på frågan om de kommer att marschera med i årets upplaga, visar SvD:s rundringning: Göran Hägglund (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Den senare är inte heller välkommen av Stockholm Pride.

Fredrik Reinfeldts (M) stab svarar kryptiskt på om statsministern ska gå med i paraden, men stänger inte dörren.

Annons
X

– Det får ni se i paraden på lördag, säger pressekreterare Jesper Wigardt.

Övriga partiledare gör klart att de kommer att gå med, däribland oppositionsledaren och statsministerkandidaten Stefan Löfven (S), som därmed debuterar som Prideparaddeltagare. Däremot har han varit med på andra arrangemang under Prideveckan tidigare år.

**Även rekordmånga **ministrar väntas delta i Prideparaden. Från Folkpartiet deltar samtliga ministrar: utbildningsminister och partiledare Jan Björklund, EU-minister Birgitta Ohlsson, jämställdhetsminister Maria Arnholm och integrationsminister Erik Ullenhag.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Centerpartiet representeras på regeringsnivå av näringsminister och partiledare Annie Lööf och it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

  Däremot kommer ingen av Kristdemokraternas ministrar. KD har inte ens en egen sektion i tåget, även om enskilda KD-politiker går med.

  Erik Ullenhag (FP), som också är hbtq-minister, avböjer att svara på vad han tycker om allianskollegans frånvaro.

  – Den frågan får ställas till KD. Det är ingen hemlighet att det är FP som i alla år varit drivande i alliansen i hbtq-frågor. Det glädjande är att vi ofta fått med de andra partierna. Det är betydligt lättare nu än 1991–1994, då vi var mer ensamma i regeringen i kampen för hbtq-rättigheter, säger han.

  Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride, konstaterar att valåret kommer att sätta stark prägel på Prideparaden.

  – Det politiska intresset är stort i samband med valår. Vi märker det också tydligt i seminarier i Pridehouse och deltagande i parken. De som intresserar sig för politik har Pride som en integrerad del av sin sommarplanering. Det är roligt, säger hon.

  Förra året var det desto glesare mellan toppolitikerna i leden. Ingen av alliansens partiledare deltog då, varken i paraden eller i andra Pridearrangemang. Handlar årets närvaro om röstfiske?

  – Det är klart att det ett valår är särskilt viktigt att markera grundläggande värderingar. Sedan är det ingen tillfällighet att FP är det parti som har fyra statsråd med, säger hbt-minister Erik Ullenhag.

  **Men det handlar **också om en långsiktig utveckling, konstaterar han.

  – Från början var Pride en mycket viktig manifestation, men ganska liten. Det fanns en rädsla för att gå med, det var ett enormt ställningstagande. Om någon sagt för femton år sedan att det i dag närmast förväntades av ministrar och partiledare att gå med i Pride hade ingen trott dem, säger Erik Ullenhag.

  Annons
  Annons
  X

  Göran Hägglund (KD) och Jimmie Åkesson (SD) deltar inte i lördagens Prideparad.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X