Fahrenheit 451Bara tramsigt när HBO försöker tolka klassikern

Michael Shannon och Michael B Jordan.
Michael Shannon och Michael B Jordan. Foto: Hooman Bahrani/HBO

Montag har blivit en hunkig singelkille i HBO-versionen av Ray Bradburys ”Fahrenheit 451”. Regissören och manusförfattaren Ramin Bahrani borde ha frågat sig om det finns någon anledning för någon att bränna böcker i dag.

Under strecket
Publicerad
Ur François Truffauts ”Fahrenheit 451” från 1966.

Ur François Truffauts ”Fahrenheit 451” från 1966.

Foto: Enterprise/Vineyard/Kobal/IBL
Sofia Boutella.

Sofia Boutella.

Foto: HBO
Ray Bradbury.

Ray Bradbury.

Foto: IBL
Annons

Bokläsning gör oss kloka, perspektivrika och toleranta – var det inte ungefär det man försökte tuta i oss i skolan? Att läsning är litet märkvärdigt, något som fina människor ägnar sig åt? Och är det inte ungefär det som är det subliminala budskapet i de flesta kultursidestexter? Det är i det sammanhanget som Svenska Akademiens utdragna kollaps är så oerhört besvärande; med sådana vänner behöver den bokliga bildningen liksom inga fiender.

Men fiender har den naturligtvis, har alltid haft. Annars vore ju de ideligen återkommande försvarstalen och propagandainsatserna helt poänglösa. Det finns på sina håll en inbiten konstfientlighet, inte sällan parad med en aversion mot vad man betraktar som bildningshögfärd. Det man inte förstår kan ju verka hotfullt. Men i regel är bokhatet selektivt och fokuserat på speciella tendenser eller titlar. Man är ute efter att utrota vissa förhatliga influenser, mer sällan hela beståndet, när man ställer till med bokbål. Vilket förvisso är illa nog.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons