Annons

Bara tio procent av Aralsjön finns kvar

Aralsjöns försvinnande har kallats en av 1900-talets största miljökatastrofer. En jakt på allt större bomullsskördar ledde till att världens fjärde största sjö nästan utplånades. Men fem decennier efter att sjön började sjunka är vattnet, fisken och livet är på väg tillbaka vid den norra änden.

Under strecket
Publicerad

Aralsjöns försvinnande har kallats en av 1900-talets största miljökatastrofer. Men nu, fem decennier efter att sjön började sjunka, är något på väg att hända. Vattnet, fisken och livet är på väg tillbaka.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Mörten är en av de sötvattensfiskar som nu åter finns i rikliga mängder i den norra delen av Aralsjön.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Rostiga kranar och något gammalt skrov är allt som finns kvar i den en gång blomstrande hamnen i Aralsk. Innan 2005 var vattnet 10 mil från hamnen, men efter att en fördämning byggdes har kustlinjen krupit allt närmare. I dag är det bara 2,5 mil från hamnen till vattnet.

Foto: TORBJÖRN WESTER

2005 byggdes med hjälp av ett lån från Världsbanken en fördämning, Kakoral, som har gjort att åtminstone en del av Aralsjön gått att rädda.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Sedan 60-talet har 90 procent av Aralsjöns yta förvandlats till öken.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Fiskarna Asylhan Zhusupov och Yerlan Abiev är på väg ut på sjön för att vittja näten.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Entreprenören Myltyqbai Smailov var tidigt ute när kazakiska myndigheter började arrendera ut delar av den återfödda norra Aralsjön. Han arrenderar tre delar av sjön och äger två kylanläggningar för fisk.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Asylhan Zhusupov drar upp näten ute på Aralsjön. Trots att det är lågsäsong blir dagens fångst flera hundra kilo.

Foto: TORBJÖRN WESTER

För att ta sig till Aralsjöns kust från den gamla hamnstaden Aralsk måste fiskaren Aidar Zhusupov passera en enorm öken av gammal sjöbotten i sin robusta, ryska VAZ-jeep.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Aidar Zhusupov har fiskat i Aralsjön sedan 1976. Han har aldrig haft en tanke på att ge upp.

Foto: TORBJÖRN WESTER

Det var hans far, fiskaren, som tappade greppet. Murat Sydykov var bara några år gammal, men han minns varje detalj än i dag, nära 70 år senare. Höstnatten och det kalla Aralsjövattnet. Hur han fastnade i fiskenäten, drogs ner i djupet. När de till sist fick upp honom var han illa däran. Hans ansikte blev aldrig mera sig likt och än i dag gör en partiell förlamning att hans mun är vanställd.

I Aralsk, en sandig provinsstad vid Aralsjöns tidigare strand i Kazakstan, vet alla vem Murat Sydykov är. Han är traktens store poet och musiker. Dombra, en tvåsträngad luta, är hans instrument och de flesta av hans sånger handlar på ett eller annat sätt om Aralsjön. Hur starka de band är som knöts mellan honom och sjön den där natten då han föll överbord och hur stark hans kärlek till den är, det försöker han förklara där han sitter vid finbordet i sitt hem i Aralsk och tuggar i sig av frun Bazars levergryta.

Annons
Annons
Annons