Analys

Jan Blomgren:”Bara nätet kan stoppa Putins makt”

Jan Blomgren

De flesta partiledare skulle säkert fira 50 procents stöd i ett parlamentsval med champagne. Men det skulle förvåna om eventuella skålar sent i söndags smakade bra för Vladimir Putin. Han har nämligen anledning att vara orolig för sitt fortsatta styre av Ryssland.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om knappt tre månader, den 4 mars, är det presidentval och resultatet behöver Rysslands machoman knappast ligga sömnlös inför. Det lär Putin vinna med klar marginal. Skälen är flera. Han betraktas fortfarande av många miljoner ryssar som en stark ledare, beredd att försvara ryska intressen i internationella frågor. Det finns heller inga riktiga utmanare. Tittar vi på ledarna för de tre partier som också kom in i parlamentet är det ingen munter syn. Där är trötte Gennadij Ziuganov, gapige Vladimir Zjirinovskij och lismande Sergej Mironov.

Anledningen till att dessa tre ledare suttit kvar så länge är att de är svaga och aldrig har utmanat Putin, de är helt enkelt bekväma för makthavarna i Kreml. Dessutom kommer maktens män inför presidentvalet, precis som inför det nyss avgjorda parlamentsvalet, att dominera de stora tv-kanalerna och därmed få ut sitt budskap. Och om det skulle krisa finns fortfarande ”administrativa resurser”, det vill säga fusk.

Annons
Annons
Annons