Annons

Bara mer krångel för företagen

Sveriges företagare behöver inte fler kostsamma regleringar. Årliga lönekartläggningar har ingen bevisad positiv effekt och tar kraft från det verkliga jämställdhetsarbetet, skriver företrädare för sju arbetsgivarorganisationer.

Under strecket
Publicerad

De fyra oppositionspartierna Socialdemokraterna Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna går samman för att återinföra en skyldighet för arbetsgivare att genomföra årliga lönekartläggningar och handlingsplaner. Det står klart efter ett riksdagsbeslut den 5 juni. Partierna vill visa politisk handlingskraft, men för det verkliga jämställdhetsarbetet i företagen blir det bara en ytterligare pålaga. Årliga lönekartläggningar tar kraft från det ständiga utvecklingsarbete där jämställdhet på ett naturligt sätt kopplas samman med lönebildning, kompetensfrågor och organisationsutveckling.

Dagens regelverk innebär att företagen vart tredje år ska genomföra en lönekartläggning. Arbetsgivare med fler än tjugofem anställda ska också upprätta en handlingsplan för jämställda löner. Men enligt S, V, MP och SD i riksdagen ska processen göras varje år och kravet på handlingsplaner gälla arbetsgivare med fler än tio anställda, allt enligt det regelverk som fanns före 2009.

Annons
Annons
Annons