Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Anna Laestadius Larsson: Bara männen kan avskaffa sexslaveriet

Kambodjanska Qui var tolv år när hon såldes till en bordell i huvudstaden Phnom Penh och lärde sig göra yum-yum på koreanska, japanska och västerländska män. Hon är en av alla sexslavar som årets Palmepristagare, journalisten, författaren och människorättsaktivisten, Lydia Cacho har intervjuat i boken Maktens slavar – om trafficking och maffian.

Hennes böcker liknar Majgull Axelssons viktiga dokumentär-roman Rosario är död – om sexturismens hänsynslösa utnyttjande av barn – på så sätt att de kräver pauser av djupandning och läses bäst i kortare etapper men också för att de berättar något vi egentligen inte vill veta men som det är vår skyldighet att ta till oss.

Om vi ska förstå hur sexslaveriet i världen fungerar, skriver Cacho, måste vi göra klart för oss att maffian är en affärsverksamhet, prostitution en industri och kvinnor och barn den produkt som säljs. Det är en modern, global rörelse som drivs enligt kapitalistiska principer där det gäller att skapa vinst genom att hålla kostnaderna nere och öka intäkterna. Där varorna brandas enligt samma stereotypa marknadsföringskoncept vi känner igen från andra branscher. På webbsidor där sextjänster utannonseras blir således japanskor tystlåtna geishor, thailändskor under-givna och bra på att ge massage, colombianskor ohämmade, vilda och heta och ryskor öppna för perversa varianter. Men det är också en ljusskygg verksamhet eftersom merparten av världens länder har deklarerat att de är beredda att verka för ett avskaffande av människohandeln.

Annons
X

Människohandlarna måste vara innovativa och ligga ett steg före polis och myndigheter. En metod för att maskera verksam-heten är att blanda vuxna kvinnor med ungdomar och barn, fri-villigt prostituerade med tvångsprostituerade. En annan att som den kinesiska maffian i globaliseringens kölvatten öppna monteringsfabriker i till exempel Mexiko och som arbetskraft importera unga kvinnor från Asien, flickor som även kan säljas som sexslavar.

Om man lägger ihop världens sammanlagda sexhandel räknas slavarna i miljoner. Bara i Vietnam finns i dag, enligt Cacho, 200000 sexslavar. Bakom varje siffra döljer sig en mänsklig tragedi. Ett barn eller ung kvinna som på grund av fattigdom och ojämlika levnadsvillkor tvingats, lurats eller utpressats till att prostituera sig. Som fostras in i ett system av straff och belöningar. Som lever i en miljö där de ständigt exponeras för porr för att de i en raffinerad form av hjärntvätt ska se det sexuella utnyttjandet som något normalt, något de själva valt att göra.

Bakom varje sexslav gömmer sig också en förfärande mängd torskar. Män som sällan avkrävs ansvar för sina handlingar. Män som i den moderna sexhandeln sällan kan vara säkra på att det inte är en tvångsprostituerads tjänster de erbjuds. Män som genom att köpa kvinnor skapar en bild i det allmänna medvetandet av att kvinnor och flickor är sexobjekt som män kan använda för eget bruk och inte absoluta människor som de själva. Män som skulle kunna avstå från att köpa sex och göra den groteska sexslavhandeln till historia redan i dag enligt den grundläggande marknadsekonomiska principen: Ingen efterfrågan, inget utbud.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Anna Laestadius Larsson är frilansjournalist.

  Läs fler kolumner på
  svd.se/kolumnister.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X