Annons

Bara jihadisterna vill kasta ut USA

Under strecket
Publicerad

IRAK | President Bushs tal

Barry Zito är kastare i Oakland Athletics basebollag. Numera är han dessutom känd som initiativtagare till en fond som ska göra livet på hemmaplan lättare för soldater som sårats i Irak. För varje gång Zito, och andra kastare i Strikeouts for Troops, lyckas få en slagman ur leken skänker de 100 dollar till fonden.
Det är bara ett exempel på hur stödet för president George W Bush och kriget i Irak yttrar sig. Det kan behövas. Bush har problem i Irak och med opinionen i USA. Enligt Gallups senaste mätning har missnöjet aldrig varit större under hans presidentskap: 45 procent tycker att han gör ett bra jobb. Kritiken spänner över såväl det inrikes- som det utrikespolitiska fältet. När det gäller Irak uppgav 58 procent att de anser att Bush gör ett dåligt jobb.
När presidenten häromdagen tv-talade till nationen från Fort Bragg var det ett försök att vända opinionen. Han pekade på framgångarna och vägen till seger, att USA har ett internationellt stöd och att irakierna blir allt
mer kapabla att ta över ansvaret. Samtidigt avfärdades kraven på en tidsplan för hemtagningen av de amerikanska styrkorna. Beskedet var tydligt, men oklart: ”Vi kommer att stanna i Irak så länge som vi behövs, och inte en dag längre.”

Annons
Annons
Annons