Bara hunden ger villkorslös kärlek

Under strecket
Publicerad
Annons

Ger du din hund ett begagnat tuggummi slickar den dina händer av tacksamhet. Men om du har katt och ger den både lax och räkor kan du likväl räkna med att få rivsår på armarna. En hund älskar sin människa kravlöst och oreserverat. Stormande, rent av. Inte är det väl så svårt att förstå varför det numera finns fler hundar i Sverige än barn under sex år.
Hundhaussen är ett storstadsfenomen. Den nya urbana hunden har blivit en sorts hedersmänniska som får betydligt bättre omvårdnad än många människor. Hundsjukhusen är minst lika väl utrustade som landstingens sjukhus, till och med bättre än en del människosjukhus i andra länder. Självklart har hundsjukhusen egen blodbank med registrerade hundblodgivare. Det görs höftledsoperationer, ett ingrepp som vore otänkbart förr i tiden då man hade valt avlivning i stället. Det finns dietister och psykologer och numera även en patientförening för hundar. Gränsen lär gå vid amputationer.
Nu har det gått för långt, tyckte en anställd på djursjukhuset i Strömsholm som
sade upp sig i protest när sjukhuset skaffade ultraljudsapparater. Det läser vi i den nya tidningen Vovve. Och att detta chica livsstilsmagasin för hundar nu har fötts är väl i sig ett tecken i tiden.

Annons

De stora folkhemskedjorna har hakat på den hundmodetrend som vi på SvD uppmärksammade redan för fem år sedan. H & M kom redan i våras med regnrock och kappor för hundar. Ikea lanserar nu Ikea Pets med prylar som matskålen Päls, bitrep och speciella krokar för koppel.
Kanske är hunden helt enkelt en trygghetsfaktor i en otrygg värld, som Vovves chefredaktör Ann Dahl tror. Den allmänna känslokylan breder ut sig i samhället, prestationskraven ökar både hemma och i yrkeslivet och ensamhushållen blir fler och fler. Vi pratar inte längre med varandra, inte ens i telefon, utan skickar korta textmeddelanden. Unga par väntar i det längsta med att skaffa barn och torrsimmar med en hundvalp i stället. För alla behöver vi någon att snutta med, inte bara den som är emotionellt svältfödd och längtar efter fysisk
beröring. Och den villkorslösa, totala kärlek man får av en hund är verkligen svår att hitta någon annanstans. Själv har jag tre, det blev bara så, men dra för all del inga förhastade slutsatser av det.

Annons
Annons
Annons