Annons
X
Annons
X

Bära eller brista för Nokia på torsdag

Nokia står och faller med vad som presenteras på onsdagens och torsdagens Nokia World i London. Vd Stephen Elop måste bryta den negativa spiralen med att presentera minst en ny telefon baserad på Microsofts operativsystem Windows Phone, men också beskriva riktlinjerna för hela produktportföljens utveckling framöver.

Av Direkt
[object Object]
Nokias vd Stephen Elop och Microsofts dito, Steve Ballmer. Foto: NOKIA

Det menar analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

”Förväntningarna är att Nokia kommer med flera telefoner. Det har knappast ett Nokia World med endast en telefon. Förväntningarna är rätt höga och triggern kring eventet är att de kommer med många telefoner i olika prissegment. Nokia har haft ett år på sig och nu är det upp till bevis”, säger Pareto Öhmans analytiker Helena Nordman-Knutson.

Gartners analytiker Carolina Milanesi tror också att det blir minst en ny Nokia-telefon på onsdag.

Annons
X

”Det blir en eller kanske två Windows-telefoner, men inte mer än så. De kan inte visa upp prototyper. Jag räknar också med något i de lägre prissegmenten, några nya på Series 40”, säger hon.

Stephen Elop har själv trissat upp stämningen inför onsdags evenemang.

Analytikerna tror inte att den första Windowstelefonen kommer att innehålla allt det som samarbetet mellan Nokia och Microsoft kan ge. Därför är det viktigt att Nokia benar ut vad den nya Windowsportföljen kommer att innehålla framöver.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Första telefonen kommer bara att bli en glimt av vad de kommer att göra nästa år. Nokia måste kunna visa vad de kan göra med sin hårdvara och sticka ut jämfört med andra licenstagare på Windows”, säger Carolina Milanesi.

  Hon väntar sig också att Nokia nämner antalet applikationer, antalet utvecklare och pratar om vad man kan göra med karterbjudandet som är en av bolagets största tillgångar.

  Nästa milstolpe för Nokia Windows-erbjudande blir när de kan prata om 4g, lte, vilket enligt Carolina Milanesi i bästa fall sker vid Mobile World Congress i Barcelona i februari men mer sannolikt senare under våren i samband med USA-mässan CTIA.

  Kampen om volymerna avgör sedan de kommande årens utveckling. Enligt Deutsche Bank måste Nokia upp i en andel på över 10 procent på smartphonemarknaden i slutet av 2012 och för att bolaget ska nå sitt mål om en rörelsemarginal på 10 procent krävs en marknadsandel på 20 procent.

  ”Windows-telefonen kanske levererar en takt på 2 miljoner per kvartal initialt för att sedan accelererar till omkring 20 miljoner per kvartal i slutet av 2012”, säger Helena Nordman-Knutson.

  Stephen Elop inleder Nokia World i London onsdagen den 26 oktober klockan 10.00 svensk tid.

  LÄS OCKSÅ:
  När vänder det för de nordiska mobiljättarna?

  Nyhetsbyrån Direkt

  Annons
  Annons
  X

  Nokias vd Stephen Elop och Microsofts dito, Steve Ballmer.

  Foto: NOKIA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X