Annons
X
Annons
X

Linda Nordlund: Bara egoister avstår att vaccinera

Liberalerna föreslår att vaccination ska vara obligatoriskt för förskolebarn.
Liberalerna föreslår att vaccination ska vara obligatoriskt för förskolebarn. Foto: Damian Dovarganes / TT

Det kan tyckas hysteriskt att hela landet debatterar vaccinationer för att ett tiotal stockholmare fått prickar. Men frågan är större än de enskilda fallen – vaccination handlar i grund och botten om solidaritet. Sällan är individens val så viktigt för samhället som när det kommer till att skapa flockimmunitet. Därför är Liberalerna rätt ute när de föreslår att vaccination ska vara obligatoriskt för förskolebarn.

Mässling är en farlig sjukdom, som kan leda till döden eller allvarliga följdsjukdomar som hjärninflammation. Barnläkaren Jonas Ludvigsson beskriver (AB 13/3) mötet med en pojke i 15-årsåldern på mottagningen: ”Hans hjärninflammation efter mässlingen blev svår och efter ett par år började hans utveckling gå bakåt. Han tappade hjärnfunktioner och på sikt kommer han att dö”. Pojken hade förlorat talförmågan, och betedde sig som ett litet barn. Hans lidande hade kanske kunnat undvikas med en spruta.

Vaccinationsmotståndare, såsom den trebarnsmamma som intervjuades i Studio Ett (13/3), tror att vaccinet kan ge biverkningar som är värre än sjukdomarna det ska skydda mot. Men risken för att drabbas av hjärninflammation är en på tusen om man insjuknar i mässlingen, medan risken efter vaccination är en på tre miljoner.

Annons
X

Det är inte en fråga om enskilda föräldrars val eller rätt att utsätta sina egna barn för risker

Det finns barn som inte kan vaccineras, för att de av andra sjukdomar har fått nedsatt immunförsvar. Dessa barn kan vi bara skydda genom flockimmunitet. När 95 procent av befolkningen är vaccinerad kan sjukdomen inte få fäste. Australien är på väg att lagstifta om att ovaccinerade barn, som inte har medicinska skäl för att avstå vaccination, ska exkluderas från förskolan (Independent 12/3). Nu har Liberalerna lyft frågan om hur vaccinationskrav kan utformas även här.

Ett generellt förbud skulle slå hårt mot barn som inte kan rå för att deras föräldrar är resistenta mot forskning och fakta. Att låta förskolorna själva bestämma om vaccinationskrav vore bättre – då kan de ovaccinerade barnen gå på förskola ihop, och alla andra föräldrar kan känna sig trygga i att deras barn är skyddade. Det är inte en fråga om enskilda föräldrars val eller rätt att utsätta sina egna barn för risker. Det är en fråga om hur vi som samhälle kan skydda de svaga.

Annons

Liberalerna föreslår att vaccination ska vara obligatoriskt för förskolebarn.

Foto: Damian Dovarganes / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X