Brev från månenBara att ge sig hän – skamlöst romantiskt

Marion Cotillard gör ett fullständigt lysande porträtt av Gabrielle, skriver Jeanette Gentele.
Marion Cotillard gör ett fullständigt lysande porträtt av Gabrielle, skriver Jeanette Gentele. Foto: Nonstop Entertainment

Åskådaren sätts i ett skruvstäd i filmen om Gabrielle Rabascal som drömmer om det stora livet. När hon, med en präktige make vid sin sida, skickas till en kuranstalt i Schweiz tänds hennes känslor för en annan man.

Under strecket
Publicerad
Annons

Huvudpersonen i Nicole Garcias åttonde långfilm är släkt i rakt nedstigande led med 1800-talets vilda romanhjältinnor Catherine Earnshaw i ”Svindlande höjder”, Emma Bovary och Anna Karenina, kvinnor som drömmer om det stora livet och tror att de har rätt att välja. Gabrielle har samma brinnande begär efter att leva fullt ut till både kropp och själ, stick i stäv med den förkvävande omgivningen.

När vi först träffar Gabrielle är hon en välklädd och välfriserad hemmafru som tillsammans med sin man är på väg till sonens pianouppspel i Lyon. En förbiskymtande gatuadress kastar henne bokstavligt ut ur bilen och tillbaka till hennes uppväxt på landet i 50-talets Sydfrankrike.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons