Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: ”Bara att fortsätta i samma stil mot Italien”

Straffmissarna fick sin revansch. Och målfesten som jag efterlyste kom också. Segern mot Finland var solklar. Nu räcker det med oavgjort mot Italien för att vinna gruppen.

Lotta Schelin jublar efter sitt 4-0 mål
Lotta Schelin jublar efter sitt 4-0 mål Foto: ADAM IHSE/SCANPIX

Sverige damlandslag är i praktiken klart för kvartsfinal i fotbolls-EM. Detta efter storseger mot Finland på Gamla Ullevi. Nilla Fischer visade vägen med de två första målen när Blågult vann med hela 5-0 (3-0) mot ett mycket blekt Finland.

Efter den nervösa premiären – 1-1 mot Danmark i onsdags – var det ett revanschsuget och laddat Sverige som kom till spel. Allt annat än tre poäng hade varit ett praktfiasko, men när mittbacken Nilla Fischer nickade in 1-0 redan efter en kvarts spel på hörna löstes alla nervknutar upp.

Resten var ren utklassning.

Annons
X

Platsen i kvartsfinal är i praktiken så gott som klar och nu räcker det med en poäng mot Italien för att vinna gruppen och därmed möta en av en av de två bästa grupptreorna i kvartsfinal.

Italien besegrade överraskande Danmark med 2-1 tidigare på kvällen och står därmed liksom Sverige på fyra poäng.

Men fortsätter blågult att visa samma offensivlusta och säkra försvarsspel blir det tre nya poäng på tisdag – och gruppseger.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pia Sundhage fick alla de svar hon ville ha:

  • Försvarsspelet var aggressivare och intensivare än mot Danmark, bättre kollektivt och tryggt över hela linjen.

  • Anfallsstjärnorna, och straffmissarna från Danmarksmatchen, Kosovare Asllani (ett) och Lotta Schelin (två), fick båda göra mål. Viktigt med tanke på fortsättningen. Det är den duon som ska ta Sverige hela vägen till final, de har spetskvaliteter som behövs om EM ska sluta i succé.

  • De fasta situationerna är ett segervapen. Mot Danmark kom Nilla Fischers nickmål efter frispark, nu var de svenska hörnorna hela tiden farliga. Marie Hammarströms vassa hörnspark gav 1-0 när Fischer nådde högst och Sara Thunebro slog precis som mot Danmark en perfekt frispark som resulterade igen: nu när Lotta Schelin nickade in 5-0.

  • Ändringarna i startelvan slog väl ut. Sundhage valde Lina Nilsson i stället för Jessica Samuelsson som högerback och Sofia Jakobsson på vänsterkanten i stället för Antonia Göransson. Både Nilsson och Jakobsson var bra, tog initiativ och kom fram fint på sina kanter.

  • Kristin Hammarström höll nollan, viktigt för självförtroendet med tanke på fortsättningen.

  Nu ska det sägas att Finland inte var någon egentlig värdemätare på hur långt det svenska laget kan gå i EM. De unga finländskorna var klasser sämre och fick enbart inrikta sig på försvarsspel.

  Jag trodde på svensk islossning i förväg och hoppades framför allt att Lotta Schelin skulle få målskyttet att lossna. Det såg tveksamt ut i första halvlek, då Schelin hade svårt att hitta rätt i sina löpningar, men efter paus, i takt med att finländskorna tröttnade, visade hon sin (världs)klass.

  Först när hon satte 4-0, snyggt framspelad av Asllani.

  Sedan när hon nickade in Thunebros frispark och fastställde slutresultatet till 5-0.

  EM-festen är underbar på Gamla Ullevi, publiken jublade under 90 minuter.

  Nilla Fischer, mittbacken som nu toppar EM::s skytteliga med tre mål, sammanfattade storsegern på ett perfekt sätt: det var fart och fläkt, Sverige sprang sönder Finland.

  Det är bara att fortsätta i samma stil mot Italien.

  Läs mer om fotbolls-EM

  SJÄLVMÅL ”Dam-EM – menar de brädspel?” svd.se EM-FAKTA Resultat, lag, siffror, statistik svd.se BETYG Så bra är den svenska EM-truppen svd.se Fakta och tabeller för alla EM-lagen svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Lotta Schelin jublar efter sitt 4-0 mål

  Foto: ADAM IHSE/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X