Bär till midsommar

Jordgubbarna ligger efter i utvecklingen i år men hinner säkert ikapp.

Under strecket
Publicerad
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Annons
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

Vintern må ha varit lång och kall men det behöver inte göra oss oroliga för våra älskade midsommarjordgubbar. När värmen kommer skjuter plantorna fart och hämtar snabbt igen de cirka tio dagar som de har förlorat. Blir bara väderförhållandena någorlunda gynnsamma kommer det att bli gott om jordgubbar till midsommar och de första frilandsodlade svenska jordgubbarna kan väntas redan runt den 10 juni, enligt bärodlarna.

Hallonen kommer några veckor senare, runt mitten av juli, medan de hallon som odlas i tunnel beräknas vara klara till midsommar.

Bärfrämjandet och Svenskt sigill har låtit göra en undersökning om vad svenska folket tycker om olika bär. Knappast förvånande är det jordgubbarna som ligger i topp; nio av tio svenskar tycker mycket eller mest om jordgubbar och åtta av tio föredrar hallon. På tredje plats kommer blåbär medan röda vinbär hamnar längst ner på listan efter både krusbär och svarta vinbär.

Och det är svenska jordgubbar som gäller. En tredjedel av konsumenterna struntar i att köpa jordgubbar om de inte är svenska och mer än hälften köper i första hand svenska om det finns en chans att välja. Vi är också beredda att betala mer för svenska bär och sex av tio konsumenter vill att bären ska vara närodlade.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons