Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Bar Agrikultur är bästa anledningen att besöka Nytorget

Viggo Cavling har ätit på Bar Agrikultur och tror sig ha hittat en av stans främsta hipsterkrogar.

Text: Viggo Cavling - 16 augusti 2017
Annons

Vilken är den största revolutionen i mänsklighetens historia? Det första ångloket? Den första Ajfånen? Den första Teslan? Jesu himlafärd? Muhammeds himlafärd? När Columbus korsade Atlanten? Den första människan på månen? Hjulet, elden eller synålen?

Mitt svar är – den första bonden. I Bibeln kallas han Kain och är mest känd för att ha mördat sin lillebror Abel. Den senare var en lat kille som nöjde sig med att vakta fåren när hans banbrytande storebror gjorde revolution genom att börja odla marken. Exakt hur man ska tolka denna mordhistoria har människor grubblat på i 6 000 år. Att det blir bråk mellan syskon när den ene är lat och den andre driftig är möjligen en sensmoral. En annan att det var en tuff vändpunkt när vi gick från att vara jägare som drev omkring på stäppen till att bli bofasta och tvingas se samma ängar och kullar, år ut och år in.

För mänskligheten innebar bondelivet att vi gick från att vara några få till att bli ganska många. Utan bonden ingen Tesla eller Ajfån. Å andra sidan var kanske människan lyckligare när hon saknade ägodelar och inte kunde jämföra sitt välstånd med grannens. Vem som mådde bäst vet vi inte eftersom jägarnas behov att dokumentera sin existens var noll. De var ett med nuet. I dag är lycka synonymt med en tumme på Facebook. Alla räknas utom din egen. Det var Kain som började.

Annons
Annons

Vilken är den största revolutionen i Stockholms kroghistoria?

Ett svar skulle kunna vara Skånegatan. Att komma till Hannas källare i början på 90-talet var i alla fall en revolution för mig och min generation. Att något så ultrahippt som krogen Hannas kunde existera på den då ganska sunkiga Skånegatan på Södermalm var nästan lika banbrytande som hjulet, elden och synålen. Hannas var ett stort steg för mänskligheten född i början på 70-talet. Jag vågar påstå att det var på Skånegatan som hipsterkulturen fick sitt första fäste i Sverige. 1990 var män med skäggväxt (och Linda Skugge) besatta av vinylskivor och band som Kent, Atomic Swing och Popsicle. I dag blir de lika tokiga av att baka sitt eget surdegsbröd, brygga sin egen öl, rosta sina egna kaffebönor och blanda sitt eget snus.

Följaktligen finns i dag hur många hipsterkrogar som helst på Södermalm. En av de senaste heter Bar jordbruk, kanske som en hyllning till Kain. Fast krogen använder det nare namnet på samma verksamhet, Agrikultur.

Bakom krogen står två av Sveriges hetaste unga hipsterkrögare: Filip Fastén och Joel Åhlin. Från början stod de sida vid sida borta på Roslagsgatan och producerade en av Stockholms mer prisvärda avsmakningsmenyer. Nu har Joel flyttat till Skånegatan och öppnat Bar Agrikultur i Sardins gamla lokal. Oklart vem som är Abel och Kain av de två, men krogarna har helt olika filosofer. På Roslagsgatan är det fine dining-presentationer och servering som gäller till budgetpriser. På Skånegatan är det smårätter och plockmat. Jag föredrar det senare. Oklart om det gör mig till bonde eller jägare, men nu är vi framme vid själva krogupplevelsen. Menyn består av 16 smårätter mellan 25 och 150 kronor och en biff för 500 kronor. Den består av 700 gram kött och äter man denna ensam behövs inte mer föda på en vecka. En typisk jägarrätt som jag väljer att strunta i.

Annons
Annons

Vi börjar istället med coppa, saltgurka och en paté, jag menar förstås mortadella. Vi får råvaror från regionen, men recept som andas Medelhav. Vi fortsätter med friterade grissvålar med majonnäs, fänkål och kummin. Här är smakerna inte riktigt balanserade, men i övrigt får de andra rätterna med beröm godkänt. Vi kör vidare med tomat på egengjord ricotta. Krossad potatis med forellrom från Älvdalen och en jordärtskocka med bränd grädde och miso. I de två senare rätterna finns asiatiska drag som påminner om det som serveras på Frida Ronges nya krog Tak. Det ger maten en elegans, men är ibland hämmande för harmonin. Texturen i de enskilda rätterna blir rörig när många olika smaker blandas. Borta på Agrikultur går kockarna emellanåt vilse i sin iver att slå knut på rätterna. Samma tendens finns även på lillasysterkrogen. Men jag tycker att det blir mindre påträngande när rätterna kommer in i omgångar istället för en och en med långa bordsböner, alltså den stund när gästerna inte får äta eftersom kocken måste förklara vad som finns på tallriken.

Vi avslutar med en utmärkt rabarberkompott. Vi provar också en pudding med gammalt bröd från Petrus bageri. Att återanvända gammalt bröd är hipsterkulturen i ett nötskal. Inget ska förgås. Detta var bottenplattan i den gamla bondekulturen som etablerades när Kain tröttnade på sin slappa lillebror.

Till Bar Agrikultur kan du alltså gå för att äta gott, men stället funkar också utmärkt som en bar. Vänner av naturvin lär inte bli besvikna. Men även du som ogillar grumliga, svavelfria viner kan dricka här, ölen är utmärkt. Bar Agrikultur är ingen revolution, men väl den bästa anledningen att söka sig till krogtäta Nytorget. Sunket från 90-talet är äntligen på väg att förädlas.

Adress:
Skånegatan 79

Webb:
baragrikultur.com

Atmosfär:
Happn-date-ställe: Ja
Hamburgare: Nej
Trångt som i en sardinask: Ja

Annons