X
Annons
X

Bansai wallraffade i den lantliga lorten

Man kan tycka att signaturen Bansai hade en fasansfull otur. Hon hade arbetat hårt med sin sensationella reportageserie i över två månader. Första avsnittet publicerades i Svenska Dagbladet den 28 juni 1914. Det var samma dag som Gavrilo Princip avlossade skotten i Sarajevo.
För en sentida kollega är det ungefär som att ha haft sitt livs reportage i tidningen den 11 september 2001. Garanterat glömt den 12.
Men lyckligtvis för Bansai var den tidens nyhetsrapportering inte så dramatisk, och dessutom visste ju ingen då vilka konsekvenser attentatet i Sarajevo skulle få.
Så artikelserien "En månad som tjänstflicka på en bondgård" fick, trots allt, ett vederbörligt genomslag. Redan hösten 1914 gavs reportagen ut i bokform, med titeln En piga bland pigor. Den skulle komma att ges ut i femton upplagor.
På omslaget står Bansai inom parentes efter hennes riktiga namn, Ester Blenda Nordström.
Ester Blenda Nordström hade gjort något för sin tid oerhört. Hon hade utgett sig för att vara bondpiga och tagit
anställning en månad på en gård i Sörmland, för att kunna berätta om det i tidningen. Hon hade med andra ord gjort en wallraff.

– Utomlands hade det skrivits sådana reportage, men här hade det bara gjorts enstaka ansatser. Ester Blenda Nordström var den första i Sverige som gjorde det i ett genomarbetat projekt, och hon var också den första att konsekvent redovisa resultatet i det moderna reportagets form, säger presshistorikern Margareta Stål.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X