Annons
X
Annons
X

Banktvist om miljarder avgjord

Svensk Exportkredit (SEK) fick rätt i miljardtvisten med Sparbanksstiftelserna. Bolagets köp av Swedbankaktier gick rätt till, slår en skiljedomstol fast.

Av TT
(uppdaterad)

– Tråkigt, det är det enda jag kan säga. Det är klart vi hade hoppats på vinna detta, säger Lorentz Andersson, ordförande för Sparbanksstiftelsernas Förvaltnings AB (SFAB).

SFAB hade krävt SEK på över 2,5 miljarder kronor i skadestånd och velat att aktieköpet skulle ogiltigförklaras. Men nu tvingas de i stället betala motpartens rättegångskostnader och finna sig i domen, som inte går att överklaga.

– Det påverkar oss på ett sådant sätt att vi inte på mycket, mycket lång sikt har möjlighet att återigen bli huvudägare i Swedbank.

Annons
X

Kommer bankens kunder att påverkas?

– Kunderna märker inte av detta. Detta är en tvist mellan ägarna.

Det var i mars 2009 som SEK fick Swedbankaktier som säkerhet för ett lån på 500 miljoner. Kurserna sjönk och SFAB förlorade sin position som huvudägare i Swedbank. Därefter rusade kursen och SFAB har drivit linjen att SEK, genom att ha realiserat de pantsatta aktierna, gjort sig skyldigt till kontraktsbrott.

Men skiljedomstolen har nu alltså slagit fast att så inte varit fallet och domen är enhällig, skriver SEK i ett pressmeddelande.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X