Annons
X
Annons
X

Bankrånet – en omsusad 150-åring

Att råna banker blir allt ovanligare. Men för 150 år sedan härjade banditerna fritt i Mellanvästern i USA. Samtidigt hade Sverige redan lagt en av historiens största bankkupper till handlingarna.

Av TT

I USA sägs det första bankrånet ha skett tisdagen den 13 februari 1866. Det tros ha varit Jesse James med bröder som, med dragna revolvrar, stormade in på en bank i staden Liberty. Med sig fick de 60 000 dollar. I flykten sköt de ihjäl en förbipasserande.

Jesse James är än i dag omtalad som bankrånare, framförallt för att han lyckades fortsätta råna banker i hela 15 år.

Men redan tolv år tidigare hade en minst lika historisk bankkupp ägt rum på Stora Torget i Linköping. Plundringen av Östgöta Enskilda bank blev sedermera under många år omtalad som den största i historien.

Annons
X

– Det var ett av de första och länge det största bankrånet i historien. Tillvägagångssättet var egentligen ganska simpelt. Ovanför dörrkarmen hängde det en nyckel till banken, bara man visste om det så var det inga problem att ta sig in, säger Kristina Grahm, intendent för samlingar, arkiv och utställningar vid Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Totalt stals över 80 miljoner kronor, i dagens värde, vid rånet. Linköpingsborna var chockade efter stölden, något liknande hade aldrig skett i Sverige tidigare.

– På den tiden fanns det inte ens någon straffsats för den typen av brott. Men ett år senare kom en ny lag till följd av det här rånet, säger Kristina Grahm.

För att få tag på gärningsmännen fick Linköpingspolisen be om förstärkning från Norrköpings egen Sherlock Holmes, kommissarie PM Larsson. Utklädd till oxhandlare besökte han de lokala krogarna för att hitta ledtrådar. Och redan en vecka efter att han anlänt var brottet löst.

Hjärnan bakom ska ha varit korpralen Nils Strid. Han greps tillsammans med smeden Lars Ekström och den före detta landsfiskalen Johan Isaksson.

Nils Strid tvingades att emigrera till USA, där han hängdes senare anklagad för två mord i delstaten Iowa. Smeden och landsfiskalen fängslades efter att ha fått utstå både piskrapp och en tid i skamstock.

Jesse James förråddes och dödades av en medbrottsling 1882, en händelse som fått ge titel till Brad Pitt-filmen "Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford" (2007). I verkligheten blev James inte ens 35 år gammal, men på filmduken, i serier och i böcker rider han alltså vidare än i dag.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X