Annons

Axel Andersson:Bankrånaren som blev fängslad av filosofi

Bernard Stiegler (1952–2020).
Bernard Stiegler (1952–2020).

Med skriftens hjälp kan våra tankar överleva oss och gå i arv, samtidigt som den även har destruktiva sidor. Varje ny teknik är på en och samma gång ett gift och ett botemedel, konstaterade den franske filosofen – och före detta bankrånaren – Bernard Stiegler, som avled tidigare i månaden.

Under strecket
Publicerad

Vi vet hur det låter när den frånvarandes röst ger ljud åt sina ord när vi läser dem, som om från textens insida. Hur länge efter ett försvinnande aktiveras ett sådant ljudande genom ett vykort, en papperslapp eller en bok? Jag plockar ned böckerna av Bernard Stiegler efter att jag nåtts av nyheten om hans död i början av augusti. Det finns många i hyllan, men långt ifrån alla av de mer än 30 han skrev sedan den första delen av ”La technique et le temps” (Tekniken och tiden) 1994. Jag läser och jag hör. 

Vi är alltid ur fas med oss själva. Att inskrivas som subjekt i livet handlar om att ständigt låta sig formas av andra människor och spår lämnade av de som inte längre finns bland oss. Det är bara i döden som vi hinner ikapp. Det är i döden och i övergången till att själva bli spår som vi når en ren närvaro, skriver Stiegler. Då upphör den eviga förändringen. 

Annons
Annons
Annons