Recension

Rosenbad ­ huset som spegelBankpalatsen som var den nya tidens slott

Under strecket
Publicerad
Annons

Kvarteret Rosenbad som i dag hyser regeringens kansli innehöll dessförinnan tre påkostade banker med kontor i husen, som blev till en bild av den nya tiden kring 1900. Den nya tidens slott var bankpalatsen.
De tre bankerna var ritade av arkitekterna Aron Johansson, Gustaf Wickman och Ferdinand Boberg. Ulf Sörenson, som tidigare skrivit en ingående bok om Boberg, har nu ägnat sig åt kvarterets historia i boken Rosenbad - huset som spegel. Boken ges samtidigt ut i engelsk översättning. Sörenson skildrar kvarteret alltifrån badarmästare Thiels badhusbygge vid slutet av 1600-talet fram till dagens hårt bevakade Rosenbad. Han intresserar sig främst för de tre bankarkitekterna.

Aron Johanssons vinnande tävlingsförslag till Stockholms stads sparbank i florentinsk nyrenässans, i hörnet av Fredsgatan och Rödbotorget, var enklast och billigast. Den luttrade torparsonen ansvarade för Riksdagshusets och Riksbankens utformning på Helgeandsholmen, Stockholms under flera decennier mest kritiserade byggnadsprojekt. Arkitekt Ragnar Östberg kallade det ”en groda utan fram och bak”.
Gustaf Wickman, son till en delikatesshandlare i Göteborg, vann arkitektävlingen om Skånes enskilda bank, i hörnet av Drottninggatan och Fredsgatan. Han blev Sveriges främste företrädare för jugendbarock med sin överdådigt vällustiga sandstensskulptur över entrén.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons