Annons
X
Annons
X

Bankomaten överlägsen växlingskontoret

Dags att fixa resevalutan inför semestern? Välj i så fall bankomaten framför växelkontoret, och se till att ta rätt bankkort med dig - annars riskerar du hundralappar bara i uttagsavgifter. Nliv.se har kartlagt bästa och sämsta banken för att växla till sig resekassan.

Bankomat.
Bankomat. Foto: SCANPIX

LÄS MER:
”Semestersmällarna du vill undvika”

Det kan vara värt att fundera ett varv extra kring resekassan innan du sätter dig på flyget. Var du växlar och vilket bankkort du väljer på semestern kan nämligen få stora konsekvenser för hur långt sommarens budget räcker.

Fredrik Nordquist på Konsumenternas bank- och finansbyrå tipsar om hur du tänker rätt ekonomiskt, taktiskt och säkerhetsmässigt.

Annons
X

Ekonomi

En euro kostar idag cirka 8,66 kronor. Det är den lägsta eurokursen sedan december 2000. Sänkningen av ECB:s styrränta idag kan leda till att det blir ännu billigare att växla till resevaluta inför Europasemestern. Men se till att du växlar på rätt ställe – på en enda tusenlapp kan så mycket som 15 euro skilja i hur mycket du får ut, visar Nliv:s kartläggning.

Minst förmånligt är att växla på bankkontoren hemma i Sverige. Alla de fyra storbankerna tar ut växlingsavgift för att hantera euron bakom kassan. Avgiften varierar från 40 kronor till 100 kronor, SEB ligger lägst, Swedbank högst och Nordea och Handelsbanken ligger båda på 50 kronor. Mest vinner du på att helt hoppa över att växla vid disk och istället ta ut euron ur bankomat.

– Det är många konsumenter som förlorar onödiga pengar. Ett kort som är bra att betala med när du shoppar med kortet kanske är väldigt dåligt för att göra uttag. Då kan du få både sämre växelkurs och uttagsavgifter. Det kan bli hundralappar bara i uttagsavgifter om du har fel kort.

Ica-banken och GE Moneybank har inget extra påslag för att ta ut pengar eller för att betala i butik utomlands. Förutsatt att du gör uttaget i lokal valuta vill säga. Tar du däremot ut pengar i kronor kan den lokala banken på semesterorten ta ut ett påslag för att växla valutan.

– Det är ofta mer förmånligt att ta ut pengar på resemålet eller betala med kortet i lokal valuta. Då får du oftast den bästa kursen, säger Fredrik Nordquist.

LÄS MER:
”Ha med dig kortet överallt”

Taktik

Bankkort i all ära, men det kan vara skönt att ha några sedlar i plånboken på förhand.

– Det är inte alls säkert att det finns bankomat på plats när du landar då kan det vara bra att ha en blandning mellan kontanter och kort med sig, med tanke på vilka möjligheter som finns på plats. Det är till exempel inte säkert att taxin från flygplatsen tar kort, säger Fredrik Nordquist.

Men att växla på växelkontor ger betydligt sämre valutakurs än bankkortet. Är du dessutom ute i sista minuten på Arlanda så är växelkursen ännu sämre än på växelkontoret inne i stan. Alternativet är att använda bankomaten även på flygplatsen i Sverige. På Arlanda går att ta ut både euro och dollar i automat.

Säkerhet

En undersökninggjord av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Forex Bank visar att många svenskar är oroliga för att bli bestulna på semestern. 3 059 personer deltog i undersökningen som visar att nästan var tredje svensk uppger oro för att bli av med kreditkortet. Rädslan är befogad. Mer än var femte tillfrågad har enligt undersökningen blivit bestulen under semestern. Bland de vanligaste tillhörigheterna som tjuven lägger fingrarna på finns just kontanter och kredit- eller bankkort.

– Det gäller att man håller koll på kort och kontanter och kanske garderar sig så att man inte är beroende av ett kort enbart, säger Fredrik Nordquist.

För att
inte göra av med mer pengar än budgeten tillåter kan det vara klokt att lämna kreditkortet hemma och se till att det inte finns mer pengar än nödvändigt på kontokortet. Bättre då att ha med sig vad som krävs för att ta sig in på internetbanken och föra över pengar från sparkontot om behov finns.

LÄS MER:
”Stäng av datatrafiken i mobilen på resan”

Annons
Annons
X

Bankomat.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X