Analys

Per Lindvall:Bankkylan tilltar

Per Lindvall

Det oroliga makroklimatet i omvärlden, framför allt då i Europa och inte minst osäkerheten runt banksektorns generella hälsoläge, skapar en svärtad inramning även för en till synes hyfsat problemfri svensk bank som SEB.

Under strecket
Publicerad
Annons

Wallenbergjuvelen SEB var först ut med halvårsrapporten bland de svenska storbankerna. Och även om SEB hade putsat upp sitt silver efter bästa förmåga, ökade förluståterföringar från Baltikum med mera, så hindrar det inte att glansen runt bankerna och dess potentiella intjäningsförmåga har mattats betydligt.


Rapporten i sig innehöll inga större överraskningar
. Rörelseresultatet var bättre än väntat, men den viktigaste förklaringen - återföringar av kreditförluster från det tidigare haveriet i Baltikum - är ju inte av det mera uthålliga slaget. På den negativa sidan fanns framför allt ett räntenetto som var lägre än såväl föregående kvartal som analytikernas konsensusprognos. Det handlar om låga procenttal, men när en förväntat svag men ändå tillväxt ändras till en minskning så blir det en klar påverkan då de nya prognoserna ska ställas med linjalens och excelarkens hjälp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons