Analys

Jan Almgren:”Bankkunder ogillar bonusmarinerade direktörer”

Jan Almgren

”Tråkbanken” har blivit bonusbanken. Swedbank målar gärna upp sig som ett välmående, folkligt alternativ i finansvärlden. Men ordförande Anders Sundström får se upp – kunderna är inte tillräckligt nöjda, Aktiespararna är chockade och Konkurrensverket är förvånade över bankens agerande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var Anders Sundström som nöjt konstaterade efter stämman förra året att Swedbank verkade ha blivit nya tråkbanken. Mediaintresset var svalt och kriserna få. Men kanske har ledningen blivit lite väl imponerade av sin insats det senaste året, banken redovisar ett starkt resultat för 2013. Vid dagens bolagsstämma tog man beslut om att rulla ut möjligheten till nya bonusprogram för utvalda toppdirektörer. Samtidigt chockhöjs Anders Sundströms eget arvode med 1 miljon kronor, till 2,3 miljoner. Det känns inte som ett särskilt folkligt arvode för den tidigare socialdemokratiske ministern.

Det är också två märkliga åtgärder att vidta när vd Michael Wolf bara 20 minuter tidigare har stått framme vid podiet, inför aktieägarna, och meddelat med allvarlig stämma att bankens kunder inte är tillräckligt nöjda och att detta är en av koncernens stora utmaningar framöver. Är det något vi vet sedan tidigare är det att bankkunder ogillar bonus- och arvodesmarinerade direktörer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons