Annons
X
Annons
X

Bankerna riskerar allas välfärd

MORALISK KOLLAPS I FINANSSYSTEMEN. Bankerna har uppträtt vårdslöst de senaste tio åren och lånat ut alldeles för mycket pengar. Jag sattes i fängelse för min roll i Barings Banks kollaps 1995. Vem ställs inför rätta för dagens ansvarslösa ­agerande? undrar Nick Leeson, som dömdes till sex års fängelse i Singapore. Efter fängelseåren blev han erbjuden fem kreditkort hemma i Storbritannien.

Nick Leeson anländer till Singapore, omgiven av poliser, i november 1995, för att avtjäna straffet efter att Barings Bank kollapsat.
Nick Leeson anländer till Singapore, omgiven av poliser, i november 1995, för att avtjäna straffet efter att Barings Bank kollapsat. Foto: MIKE FIALA/AP

Världens finansmarknader ligger kvar mitt i en fulländad ekonomisk storm. Vilka är arkitekterna till denna allsmäktiga finansiella utförsäljning?

Svaret är bankerna själva.

Marknaderna är i fullständig oordning, ändå förblir de oförmögna att klara av situationen på egen hand och försöker därför bli räddade av den offentliga sektorn.

Annons
X

Risk management, nyckel­begreppet på finansmarknaderna sedan Barings Bank föll samman 1995, är uppenbarligen en självmotsägelse.

USA-institutioner som Bear Stearns, Fannie Mae och Freddie Mac, Merrill Lynch, Lehman Brothers och nu AIG och Morgan Stanley har hamnat i stora ekonomiska svårigheter. Två av dessa bolag har gått i väggen, resten har tvingats söka hjälp.

I Storbritannien är problemen hos Northern Rock väl dokumenterade, medan ökad spekulation och osäkerhet har lett till att LLoyd’s Bank tagit över HBOS. Och, i det mest slående exemplet på en kapitalism som hamnat snett, tvingades den ryska börsen stänga sina dörrar för andra dagen i rad i torsdags.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Framtiden är ytterst osäker för ett system som bygger på förtroende och blomstrar av det. Vi lever helt klart i oroande tider och inget riktigt slut är i sikte.

  Storbritanniens banksystem är tekniskt sett insolvent – värdet av utestående lån ligger på 256 miljarder pund medan värdet av insättningar endast är 160 miljarder pund. En omvärdering av bankernas fastighetsinnehav och sannolikt dåliga lån skulle ge en ännu dystrare bild.

  Bankerna lånar inte ut till varandra och systemets dagliga verksamhet är beroende av centralbankernas stödpengar. I torsdags pumpades den enorma summan 180 miljarder dollar ut till världens penningmarknader.

  Författarna till denna skräckhistoria – bankerna själva – är inte bara tekniskt insolventa. De är moraliskt bankrutt. Inledningen till dessa problem ligger mer än ett decennium bakåt i tiden, förvärrat av sub prime-­krisen för 18 månader sedan. Både på mikro- och makronivå blev krediter alldeles för lättillgängliga, vilket ledde till att ­företag och enskilda ökade sin exponering i rekordfart till ­rekordhöjder.

  Vem bär ansvaret? Samma bankmänniskor som övertygade dig om att ännu ett lån inte var en dum idé. Samma bankmänniskor som övertygade varje uppåt­strävande fastighetsentreprenör att de skulle låta portföljen ­svälla och öka sin omsättning.

  Och utan tvekan skyldiga var de bankirer som packade sub-primeskulder i märkvärdiga paket och besökte ditt kontor för att sälja på dig detta fantastiska investeringsinstrument.

  Fastighetsmarknaden har rasat, och fortsätter antagligen en bit till, skakningarna efter sub-primekrisen känns ännu, och de två tillsammans sätter hela finanssystemet i fara.

  Rent ut sagt: bankerna har uppträtt vårdslöst de senaste tio åren och har riskerat allas välfärd.

  Vem som helst kunde få vilket lån de ville så sent som för tre år sedan. Jag återvände från Singapore 1999, ansvarig för de förluster på 862 miljoner pund som knäckte Storbritanniens äldsta investeringsbank, personligen dömd som ansvarig för 100 miljoner pund, och fick ändå inom loppet av en vecka erbjudande om fem olika kreditkort.

  Löjeväckande!

  Vilken centralbank som helst kan tala om att systemet bör leva på förutsättningen ”ansvarsfull ut­låning.” Men erfarenheterna från de senaste åren visar att detta är struntprat.

  Flera banker kommer att trilla i diket och kostnaderna kommer ytterst att få bäras av oss. Tiotusentals kommer att förlora sina jobb, vilket sätter ytterligare press på en redan utmattad marknad.

  Jag förföljdes världen runt på grund av min roll i Barings Banks kollaps och blev till slut dömd till sex och ett halvt år i ett fängelse i Singapore.

  Vem jagar de ansvarslösa människor som bär skulden för den här finanskatastrofen? Tydligen ingen.

  Vem kommer med nödhjälp till de företag och enskilda som just nu har det kämpigt? Bankerna? Inte en chans.

  Självbevarelsedriften är allt de styrs av just nu. Vi andra lämnas att klara oss själva.

  Nick Leeson

  Annons
  Annons
  X

  Nick Leeson anländer till Singapore, omgiven av poliser, i november 1995, för att avtjäna straffet efter att Barings Bank kollapsat.

  Foto: MIKE FIALA/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X