Bankerna retar facket med höjda styrelsearvoden

Handelsbanken och SEB höjer ersättningarna till sina styrelsemedlemmar kraftigt i år, samtidigt som de bankanställda varslat och kräver högre löneökningar. Handelsbankens ordförande sticker ut ordentligt med en arvodesökning på 30 procent till 3 miljoner kronor.

Under strecket
Publicerad
Annons

De bankanställdas löner och villkor har hamnat i fokus sedan Finansförbundets strandade förhandlingarna och varslade om övertidsblockad. Framför allt är det den tröga löneutvecklingen i banksektorn som facket är kritisk till. Men i bankernas toppskikt ser det annorlunda ut. När storbankerna nu kallar sina aktieägare till årsstämmor sticker Handelsbankens ersättningar ut bland de fyra storbankerna. I kallelsen framgår att bolagets ordförande föreslås få höjt arvode till 3 miljoner kronor från förra årets 2,3 miljoner, en ökning med 30 procent.

Därmed blir Handelsbankens ordförande Hans Larsson den i särklass bäst betalda ordföranden av de fyra storbankerna. Övriga styrelsemedlemmars arvoden föreslås stiga till 550 000 kronor. Det motsvarar en ökning med över 20 procent jämfört med förra året.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons