Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Teresa Küchler: Bankerna måste räddas från länsning – till varje pris

Cyprioterna har sagt nej till det avtal med trojkan – EU, eurogruppen och IMF – som skulle rädda ön från konkurs, och nu måste en ny giv tas fram innan bankerna öppnar igen i morgon. Bankerna måste till varje pris räddas från länsning.

Foto: SVD

I går kväll röstade parlamentet i Nicosia ner den senaste versionen av avtalet som slöts med trojkan i helgen, och som innebär en engångsskatt – eller konfiskering om man så vill – på mellan 6,75 procent upp till 9,9 procent av sparkapitalen på cypriotiska bankkonton.

Men överenskommelsen utlöste ursinniga demonstrationer och bankrusning på Cypern, där folk sprang till bankomaterna för att ta ut sina sparpengar. I hast föreslog då regeringen i Nicosia att man skulle låta småsparares pengar vara, och i stället ta ut högre skatt på större konton. Bara sparkapital på över 20000 euro skulle röras.

Euroländerna och IMF har sagt att Cypern måste skaka fram de totalt 5,8 miljarder euro som är villkoret för att Cypern ska få låna ytterligare 10 miljarder, oavsett vilka konton president Nicos Anastasiades bestämmer sig för att beskatta.

Annons
X

En räddningsaktion likt de som redan sjösatts för Grekland, Portugal och Irland, där EU:s räddningsfond ESM går i borgen för krislån till en eurobroder i nöd, har redan uteslutits av trojkan, eftersom Cypern är för litet. Ett lån på 17 miljarder skulle få statsskulden att gå i taket, och regeringen skulle aldrig kunna betala tillbaka.

Internt i Bryssel ökar nu kritiken mot trojkans villkor, bland annat för att EU:s insättningsgaranti från 2009 säger att sparkapital på upp till 100000 euro ska vara skyddade vid exempelvis en bankkollaps. Detta löfte, att man kan lita på att minst 100000 euro försäkras av staten oavsett vad lättsinniga banker än hittar på, syftade till att övertyga medborgarna om att pengar på banken är lika säkra som pengar i madrassen.

Men när en regering beslutar att beslagta pengar ur även blygsamma livsbesparingar går den tilltron förlorad. Vanliga cyprioter tror inte längre att deras insättningar är säkra i bankerna. Och inte nog med att bankerna inte är säkra – det insatta sparkapitalet plundras för att rädda dem.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett nytt förslag skulle kunna vara att en engångsskatt bara tas på mycket stora sparkonton. Det skulle kunna få effekten att öns internationella status som riskfritt skatteparadis för mörkskygga mångmiljonärer falnar, eftersom dessa inte längre kan lita på att deras förmögenheter är oåtkomliga.

  Att regeringen till en början ville konfiskera även mindre sparkapital sågs av många cyprioter som ett försök att rädda sin status som skatteparadis genom att minska slaget mot de stora rika – på de egna småspararnas bekostnad.

  Men försöket att rädda statusen som skatteparadis som försäkrar ryska oligarkers rikedomar genom att stjäla gamla cypriotiska farmödrars sparpengar har förståeligt nog orsakat våldsam vrede på ön. Det är alltså inte konstigt att de försöker att ta ut allt de äger.

  Bankerna kommer att hållas stängda till och med i morgon torsdag. Fram till dess kommer den cypriotiska regeringen och trojkan att vara under stor press att ta fram ett nytt avtal som försäkrar cyprioterna om att banker är säkra att bevara sina besparingar hos.

  För om alla cyprioter begär sina pengar på en gång så kollapsar bankerna, och med dem Cypern.

  EU-höjdarnas livsfarliga chansning blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD Bild 1 av 2
  Foto: SVD Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X