X
Annons
X

Löftet: Bankerna stöttar bönderna – efter torkan

Det finns trots allt ljuspunkter för de hårt drabbade svenska bönderna. Bankerna lovar ställa upp med nya lån och amorteringsfrihet de närmaste åren.

– Det är bara för dem att ringa, säger Ulf Möller, ansvarig för skogs- och lantbruk på Swedbank och sparbankerna.

Av TT
Läs mer om Extremvärmens följder

Inget vet säkert hur stor slutnotan blir för lantbruket efter sommarens extremtorka. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) uppskattar den till 10 miljarder kronor, men även det är en kvalificerad gissning. Problemet är att ett bakslag av den här storleken får effekter under flera år, oavsett vilken form av lantbruk det handlar om.

Vissa delar av landet har klarat sig bättre, men där torkan varit svårast är det mjölkbönderna som långsiktigt drabbas hårdast om de tvingas slakta kor i förtid, och dessutom till långa priser, vilket minskar de kommande årens mjölkproduktion och därmed intäkterna.

Årets extremtorka beräknas kosta lantbruket 10 miljarder kronor. Den större delen får bönderna finansiera själva. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 2

"Det är bara att ringa", säger Ulf Möller, ansvarig för skogs- och lantbruk på Swedbank och sparbankerna, med passning till alla lantbrukare som oroar sig för ekonomin. Arkivbild

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X