Bankerna kritiseras av ministern: ”Oro just nu”

Det är oro i luften i bostadsbranschen. Det säger nu även Peter Eriksson. Enligt bostadsministern har bankerna blivit alltför försiktiga i den utlåning till nyproduktion som behövs för en ökande befolkning.

– Man kan ifrågasätta om bankernas tuffa krav är rimliga, säger Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Noella Johansson/TT
Annons

I snart två år har Peter Eriksson (MP) varit bostadsminister. Till en början sköt byggandet i höjden. På senare tid kraxar oroskorparna allt högre. SvD möter Peter Eriksson när en ovanligt tuff prognos från Sveriges Byggindustrier talar om brant fallande antal byggstarter, trots att fler bostäder än någonsin behövs för en växande befolkning. Nu säger Peter Eriksson att han hör oron, inte bara från byggarna utan även från bankerna.

– Ja, jag hör detta. Det nya amorteringskravet minskar den effektiva efterfrågan. Det finns de som inte längre får lån. Men bankerna går ännu längre när de även ställer krav på att nästan alla lägenheter i de projekterade bostadsrättsföreningarna ska vara sålda [på ritning, reds anm] långt innan byggstarten. Man kan ifrågasätta om så tuffa krav för att ge lån till att dra igång byggprojekt är rimligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons