Annons
X
Annons
X

Bankerna hoppas gå skuldfria

NEW YORK Inom kort väntas ett flertal mäklare arresteras misstänkta för att ha orkestrerat Libor-skandalen. Enligt uppgifter hoppas därför bankerna nu undslippa tunga straff.

Bob Diamond tvingades avgå efter att härvan kring manipulationen av Libor-räntan nystats upp.
Bob Diamond tvingades avgå efter att härvan kring manipulationen av Libor-räntan nystats upp. Foto: DYLAN MARTINEZ

Hårda ord har avfyrats, böter har betalats ut och toppchefer har tvingats bort. Inte minst har effekterna blivit synliga inne på den brittiska storbanken Barclays, där hela manipulationshärvan började nystas upp. Dels har företaget pytsat upp 453 miljoner dollar till brittiska och amerikanska myndigheterna, dels har såväl ordföranden Marcus Agius som vd:n Bob Diamond valt att avgå.

Samtidigt pågår ett flertal utredningar världen över mot flera tunga finanshus på grund av misstankarna om fusk med Libor - den ränta som bankerna tar för att låna ut till andra banker.

Enligt amerikanska medieuppgifter står nu statsåklagare i framför allt USA, men troligtvis också Europa, redo att gripa ett flertal mäklare på bland annat Barclays, Citigroup och UBS för att ha fuskat med räntan. Enligt Reuters ska åklagare ha kontaktat de misstänktas advokater i förhoppning om att på förhand få dem att erkänna samt samarbeta i utredningen. Gripanden är att vänta inom de närmaste veckorna.

Annons
X

LÄS MER:
EU lagstiftar mot ny Liborskandal

Uppgifterna kommer samtidigt som myndigheterna och lagstiftarna försöker fastställa exakt hur mycket bankerna visste om det utbredda fusket. Tidigare uppgifter har skvallrat om att finanshusen i sin tur hoppas kunna ingå en gemensam förlikning för att så enkelt som möjligt lägga ärendet bakom sig, minska PR-skadorna och se till att inte fler toppchefer tvingas bort. Samtidigt har de väntande arresteringarna fått bankerna att hoppas att de kan komma lättare undan än vad som tidigare förutspått, uppger Reuters. Dess källa säger dock att de inte har mycket att hoppas på med sådana tankar.

– Genom gripande hoppas bankerna att man ska förstå att skandalen orsakades av ett antal individer, säger källan. Men att individuella personer grips förändras inte hur man agerar mot bankerna.

LÄS MER:
Banker vill förlikas i Liborskandal

Att bankerna förbereder sig för att i värsta fall behöva betala ut stora bötesbelopp är tydligt. Idag kom uppgifter om att styrelsen och ledningen i Deutsche Bank kan komma att avsätta upp till 1 miljard dollar för potentiella kostnader till följd av skandalen. Experter siar dock att det för bankerna totalt sett kan komma att röra sig om bötesbelopp på hundratals miljarder.

Inte bara myndigheterna söker kompensation från bankerna, bland annat har även företag, städer och kommuner i USA filat och lämnat in stämningar mot flera av de 16 banker som sätter Libor-räntan.

Minsta påverkan på räntenivån, som enligt uppskattningar är utgångspunkt för transaktioner värda ofattbara 800 tusen miljarder dollar varje år, får effekter på låntagare och investerare över hela världen.

LÄS MER:
Fler banker utreds i ”Liborgate”.

Annons
Annons
X

Bob Diamond tvingades avgå efter att härvan kring manipulationen av Libor-räntan nystats upp.

Foto: DYLAN MARTINEZ Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X