Patricia Hedelius:Bankerna förstör lånefesten – men kammar hem vinsten

Patricia Hedelius

Rapportperioden för det tredje kvartalet är i full gång, men bara en bank har hittills släppt sin rapport och det finns en del att ta fasta på när det gäller förväntningarna inför de övriga tre storbankerna.

Under strecket
Publicerad
Handelsbanken var ett av många bolag som rapporterade under veckan.

Handelsbanken var ett av många bolag som rapporterade under veckan.

Foto: Simon Paulin
Annons

På bostadssajten Hemnet är tecknen tydliga: en avmattning på bostadspriserna kan spåras till svårigheter att få lån ökar. Priset på framförallt nybyggda lägenheter reduceras allt oftare. Det kan handla om rabatter på över tio procent. Vissa experter har varnat för bostadskrasch i många år nu men det är först nu vi ser en första sättning.

Två skäl är urskiljbara, det skärpta amorteringskravet som påverkar de bostadsköpare som skuldsätter sig mest. Den andra är att bankerna vid sidan av amorteringskravet, under en längre tid blivit allt mer återhållsamma i sin utlåning. Ett exempel som slår direkt mot nyproduktion av bostäder är lånelöften som bankerna gav till spekulanter för ett eller ett par år sedan i samband med köp av nybyggda lägenheter har ett bäst före datum. Ofta sex månader men numera bara tre månader.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons