Banker riskerar förlora miljarder

En fond på 14,5 miljarder kronor hamnar i skottlinjen när bankernas konkursgaranti ska ändras. Bankerna, som har betalat för fonden, är rädda för att staten snor åt sig pengarna. Det är inte deras pengar, säger utredaren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den statliga insättningsgarantin skyddar den enskilda konsumentens pengar om banken går i konkurs. En fond på 14,5 miljarder kronor backar upp systemet. Fonden har finansierats av avgifter från bankerna.
En ny utredning vill att finansieringen görs om. Precis som en försäkring ska premierna in i förväg. Varje bank ska betala i förhållande till den risk de tar.

Men bankerna är inte nöjda. Förslaget betyder att de miljarder bankerna har betalat sedan 1996 inte tillgodoräknas i det nya systemet, anser Bankföreningen.
– De här 14,5 miljarderna som finns i fonden har bankerna byggt upp i tron att man ska använda dem i systemet. Att man i praktiken plockar bort pengar från systemet, det är samtliga banker motståndare till, säger Johan Hansing, som också förde bankbranschens talan i utredningen.
Bankföreningen anser också att den nuvarande fonden är med råge tillräckligt stor och att behovet av ytterligare pengar är litet eller inget. Dagens fond är relativt sett en av Europas största, enligt Johan Hansing.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons