Banker räds tuffa regler

Minst halva bonusen ska hållas inne i tre år, pengarna ska kunna krävas tillbaka om det går dåligt och alla anställda berörs. Det är några inslag i Finans­inspektionens förslag till nya bonusregler för banker. Förslaget går på flera punkter längre än både EU och G20 – och skapar redan oro i bankerna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Förslaget är ett resultat av politikernas skärpta ton kring bonusar i finanskrisens kölvatten. I april kom EU-kommissionen med en rekommendation på området och i september ställde sig ledarna för G20-länderna på toppmötet i Pittsburgh bakom ett antal riktlinjer för ersättningar i finanssektorn.

I grunden handlar det om att se till att jakten på kortsiktiga bonusar inte leder till att anställda tar risker som sedan leder till att hela banken hamnar i problem och får räddas av skattebetalarna. FI:s förslag går på flera punkter längre än både EU och G20. En är frågan hur lång tid bonusen ska skjutas upp. FI säger att utbetalningen av minst halva bonusen ska skjutas upp i minst tre år, gärna längre. Det är tuffare krav än från EU och G20 som talat om att betalningarna ska spridas ut över tre år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons