Annons
X
Annons
X

Banker hukar inför sänkta kreditbetyg

Nästa vecka riskerar svenska banker att få sina kreditvärderingsbetyg sänkta. På storbankerna råder både irritation och nervositet. ” –Vi har haft väldigt intensiva samtal med Moody´s, säger Swedbanks finanschef, som räknar med att det blir en sänkning för alla svenska banker.

[object Object]
SEB:S vd Annika Falkengren. Foto: SIMON PAULIN

Nyheten har nästan seglat obemärkt förbi och informationen är skral, men kreditvärderingsinstitutet Moody’s är nu i slutskedet av sin granskning av den svenska banksektorn. Och institutet har redan flaggat för att samtliga svenska storbanker riskerar att få sina kreditbetyg sänkta. Det kan få stora effekter. Inte minst betyder det sannolikt högre upplåningskostnader, som resulterar i att svenskarnas bolån skulle bli dyrare. På flera storbanker råder en nervös stämning.

–Jag tycker det är väldigt oförtjänt att vi hamnar på den där listan, sade SEB:s vd Annika Falkengren till SvD Näringsliv efter presentationen av kvartalsrapporten. Hon underströk att SEB i dag har förstärkts på alla parametrar de senaste två åren. Tonen känns igen hos samtliga banker.

–Vi är en starkare bank i dag än för några år sedan, säger Mikael Hallåker, chef för investerarrelationer på Handelsbanken.

Annons
X

Han menar att man kan ha synpunkter på att Moody’s tenderar att hantera alla banker i ett svep. Och han är kritisk till att fokus blir på hela sektorn, i stället för att lyfta fram enskilda bankers styrkor och svagheter.

Men det är just Handelsbanken, som i dag har högst betyg av de svenska bankerna, som nu har störst orsak till oro. Banken riskerar nämligen att få sitt starka betyg, kallat dubbel-A-2, sänkt med två grader medan SEB, Nordea och Swedbank har varnats om att deras betyg kan sänkas med en grad.

Orsaken sägs vara att Handelsbanken är den bank som i dagsläget har minst inlåning i förhållande till utlåning. Man har därmed störst behov av marknads- finansiering. En sänkning av alla bankers ratingbetyg riskerar ändå att i realiteten slå hårdast mot Swedbank, som redan har lägst betyg. Och inne på banken råder upprörd stämning.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Om man nedgraderar svenska banksystemet som sådant, så blir vi väldigt besvikna för vi ligger redan väldigt lågt, säger bankens finanschef Göran Bronner.

  –Sedan finanskrisen har vi gjort en så otrolig förändring av vår balansräkning och det har ratinginstituten inte hunnit ge oss kredd för än. Så vi har haft väldigt direkta och intensiva samtal med Moody’s, säger Göran Bronner och om han ska vara realist, som han uttrycker det, räknar han med att det blir det en sänkning för samtliga svenska storbanker.

  Även på Nordea är stämningen nervös, trots att banken precis som på de flesta andra banker är oförstående inför Moody’s hot om nedgradering.

  –Vi har uttryckt vår stora förvåning till alla parter. Alla banker har förstärkt upp sina balansräkningar rejält de senaste åren. Då blir det knepigt om man under en kris har stärkt sina balansräkningar och ändå får sänkt betyg. Vi förstår inte det här över huvud taget, säger Rodney Alfvén, ir-chef på Nordea.

  Förklaringen till att Moody’s nu är kritisk till samtliga svenska banker handlar om politik. Den så kallade implicita bankgarantin har minskat. Tidigare har svenska staten alltid stått tätt bakom bankerna och varit beredd att stötta dem i händelse av en kris. Nu har svenska poli- tiker tydigt deklarerat att statens stöd har minskat.

  Enligt vad som uppges till några svenska storbanker kommer Moodys med sitt betyg redan nästa vecka. Andra har fått besked om att det är försenat och landar först strax före midsommar.

  Därför riskerar bolånen att bli dyrare blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  SEB:S vd Annika Falkengren.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X