Banker hukar inför sänkta kreditbetyg

Nästa vecka riskerar svenska banker att få sina kreditvärderingsbetyg sänkta. På storbankerna råder både irritation och nervositet. ” –Vi har haft väldigt intensiva samtal med Moody´s, säger Swedbanks finanschef, som räknar med att det blir en sänkning för alla svenska banker.

Under strecket
Publicerad
SEB:S vd Annika Falkengren.

SEB:S vd Annika Falkengren.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

Nyheten har nästan seglat obemärkt förbi och informationen är skral, men kreditvärderingsinstitutet Moody’s är nu i slutskedet av sin granskning av den svenska banksektorn. Och institutet har redan flaggat för att samtliga svenska storbanker riskerar att få sina kreditbetyg sänkta. Det kan få stora effekter. Inte minst betyder det sannolikt högre upplåningskostnader, som resulterar i att svenskarnas bolån skulle bli dyrare. På flera storbanker råder en nervös stämning.

–Jag tycker det är väldigt oförtjänt att vi hamnar på den där listan, sade SEB:s vd Annika Falkengren till SvD Näringsliv efter presentationen av kvartalsrapporten. Hon underströk att SEB i dag har förstärkts på alla parametrar de senaste två åren. Tonen känns igen hos samtliga banker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons