X
Annons
X

Banker avvisar risk: ”Extremt svårt att förlora pengar”

Bostadsobligationerna är unikt säkra. Så svarar bankerna dem som pekar på risker med värdepappret. Samtidigt medger SEB att kunder med rörlig ränta tar en stor risk.

Ingen av bankerna vill lämna detaljer om deras tuffaste stresstester av bolånen och bostadsmarknaden.
Ingen av bankerna vill lämna detaljer om deras tuffaste stresstester av bolånen och bostadsmarknaden. "Det är något som vi inte vill uppleva och det pratar vi inte heller öppet om", säger Jonas Söderberg på SEB. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD har i ett antal artiklar belyst det sårbara läget på svensk bostadsmarknad. Det handlar om stigande bostadspriser och ökade skulder hos hushållen, men också hur bankerna får tag på pengarna till bolånen. En stor del av bolånen finansieras via lån på kapitalmarknaden när banken ger ut bostadsobligationer.

Ingen av bankerna vill lämna detaljer om deras tuffaste stresstester av bolånen och bostadsmarknaden. "Det är något som vi inte vill uppleva och det pratar vi inte heller öppet om", säger Jonas Söderberg på SEB.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

"Priserna kommer ändras i en stressad situation, då blir bolånen dyrare, det kommer påverka hur hela ekonomin utvecklar sig. Svenska hushåll har visat att det viktigaste för dem är att betala sina bolån", säger John Arne Wang, chef för upplåning och likviditetshantering på SEB.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X