Annons

Bankens styrelse ligger lågt

Tiger som muren Styrelsen i HQ Bank, ansvarig för bankens problem, har gått under jorden sedan bolagets tillstånd återkallades i lördags. Istället har moderbolagets företrädare fått svara på kritiken.

Under strecket
Publicerad

Finansinspektionens (FI) kritik mot styrelsen i HQ Bank, ej att förväxla med moderbolaget HQ, är inget annat än svidande. Styrelsen, bestående av fyra personer, anses inte uppfylla kraven på insikt, erfarenhet, och lämplighet som utmålas av lagen om bank- och finansieringsrörelse. FI menar också att banken i praktiken saknat en effektiv ledning, samtidigt som styrelsen underlåtit att inhämta nödvändig information om bankens risker.

Men medan Mats Qviberg, ordförande i moderbolaget HQ, och kollegan Sven Hagströmer varit tillgängliga, så har det varit knäpptyst från den ansvariga bankstyrelsen. Ingen av personerna har valt att bemöta FI:s kritik, eller svara mot kundernas och aktieägarnas bestörtning. Istället är det Mikael Nachemsson, ledamot i Öresunds styrelse, som fört bankbolagets talan. Han kallades in akut i slutet av maj för att leda bolaget genom krisen, men omfattas inte över huvud taget av Finansinspektionens kritik.

Annons
Annons
Annons