Annons
X
Annons
X

Banken där flest lyckas pruta

Allt fler prutar på sina bolån och tillsammans sparar de som lyckas två miljarder om året. Ändå låter omkring hälften av dem med bolån fortfarande bli, oftast för att situationen känns obekväm. Det visar statistik som Avanza Bank låtit Sifo ta fram.

Avanza Bank har tagit fram en Sifoundersökning som bygger på 1 036 intervjuer genomförda i mars i år. Den visar att de flesta som försökt pruta på sina bolån lyckas. Snittprutaren med ett lån på två miljoner sparar därmed i genomsnitt 6 800 kronor om året skattefritt.

Män i medelåldern prutar enligt undersökningen i störst utsträckning medan unga kvinnor är minst benägna att försöka pruta. Av dem som inte prutar uppger fyra av tio att de låter bli för att de känner sig obekväma. Näst vanligaste argumentet var att banken ändå inte kommer att sänka räntan.

Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, skulle priserna sjunka kraftigt om fler var villiga att byta bank.

Annons
X

– Folk jobbar gärna över på sina arbeten och letar röda prislappar i butiken. Här finns röda prislappar under näsan och allt för många vågar inte riktigt titta efter, säger Claes Hemberg.

Jämfört med en liknande Sifoundersökning i september 2011 har bolånarna som prutar ökat i antal. Nu har hälften av dem med bolån försökt att pruta och de flesta som försöker lyckas få ner bolåneräntan. Flest framgångsrika prutare återfinns på Handelsbanken.

Enligt Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken, beror det på att all räntesättning i Handelsbanken är individuell och att det finns många faktorer som kan spela roll för vad kontoret och kunden kommer överens om.

– Men det finns också en utbredd missuppfattning om att bolån står för en stor del av vinsten. Bolånen står för hälften av utlåningen men bara en femtedel av vinsten. Det finns ingen utlåning som har så låga marginaler som bolån, säger Bengt Carlsson.

Claes Hemberg fick ner sin tre-månaders bolåneränta med 0,9 procentenheter till 3,37 procent efter ett antal telefonsamtal. Han räknade med en besparing på 1 000 kronor varje gång han lyfte luren.

– Du måste vara beredd att lägga några timmar på att ringa de där samtalen men i jämförelse med att jobba över är det mycket mer lönsamt att lägga tiden på att förhandla om bolånet, säger Claes Hamberg.

I februari drog han i gång Twitterkampanjen #sägdinränta. Sammanlagt deltog 1 049 personer i uppropet för att få fler att prata om sina bolåneräntor. En sammanställning av svaren visar att Nordea behandlar sina lånare mest olika och att Länsförsäkringar har minst skillnader men å andra sidan har högst räntor i genomsnitt.

Av de som deltog kampanjen uppgavs lägst ränta från kunder hos SEB, med en lägsta rörlig ränta på 3,61, en lägsta tre-månadersränta på 3,65 och en lägsta två-årsränta på 3,08.

– De som deltog i uppropet är sannolikt också de mest engagerade bolånarna. Det kanske speglar resultatet och det visar att det viktigaste inte är vilken bank som man väljer utan hur man agerar, säger Claes Hemberg.

LÄS MER:
Swedbank tappar stort på bolånen

LÄS MER:
Bankerna passar om sänkt boränta

LÄS MER:
Ingves: ”Ytterst tacksamma” för bankernas vinster

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X